Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fula och omogna debattknep, Nasra Ali!”

För mig är frågor som rör kvinnors riktiga vardag viktigare än identitetspolitik och ovetenskapliga experiment på våra förskolor. Verkliga kvinnor har verkliga problem, som behöver lösas med en ny form av feminism, skriver Ella Bohlin (KD) i en replik.

Publicerad: 11 mars 2019, 12:32

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Skuld genom sammankoppling” är ett fult argumentationsknep, skriver Ella Bohlin.

Foto: Kristdemokraterna


Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Replik  Det finns mogna sätt att föra politisk debatt på. Och så finns Nasra Alis sätt. I hennes debattartikel i Dagens samhälle för hon en diskussion full av tankefel och argumentationsfel så flagranta att de egentligen inte behöver motsägas. Men i tider av fake news behöver även de mest uppenbara dumheterna sägas emot om det demokratiska samtalet ska föras framåt.

”Skuld genom sammankoppling” är ett fult argumentationsknep som hör hemma på gymnasieskolans retorikundervisning. Ali försöker i sin text sammankoppla Kristdemokraterna med SD genom att hävda att partierna delar syn på abort. Detta stämmer inte i sak. SD menar att det ska göras en särskild prövning efter vecka 12. Något sådant förslag har inte Kristdemokraterna. Inte bara det att Alis påstående inte stämmer; skuld genom sammankoppling är en argumentationsform som fördummar och fördunklar samtalsklimatet. Ett välkänt sätt att föra denna form av argumentation är: ”Vet du som också var vegetarian…?” Det låter sig själv vara sagt att denna form av sätt att föra samtal inte hör hemma i mogna fora.

Ali kritiserar Kristdemokraternas resonemang om att en ny feminism behövs. Jag förstår hennes indignation. Kristdemokraterna lyfter andra sidor av jämställdhetsfrågor än vänstern gör. För mig är frågor som rör kvinnors riktiga vardag viktigare än identitespolitik och ovetenskapliga experiment på våra förskolor. För jämställdhetsutmaningarna är verkliga: kvinnor är i högre grad drabbade av sjukskrivning och psykisk ohälsa; kvinnors livsval begränsas av hederskultur; kvinnors pensioner är lägre än mäns; kvinnors frihet begränsas av socialister som med politiska pekpinnar säger hur föräldraskapet ska läggas upp.

Detta är verkliga kvinnors verkliga problem. Problem som behöver lösas av en ny form av feminism.

Ella Bohlin, regionråd i Region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Jämställdhet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev