Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

FTI storsatsar på förbättrad återvinning

Vi är helt inriktade att göra ett bra system ännu bättre. För alla material på förpackningssidan, metall-, pappers-, plast- och glasförpackningar, kommer vi att gå mot att erbjuda fastighetsnära insamling till 100 procent av bostadsfastigheterna. Men på tidningssidan finns ännu inget besked att ge, replikerar Håkan Ohlsson, vd FTI.

Publicerad: 11 februari 2020, 10:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Forskning, utveckling och omsättning av cirkulära material kräver samarbeten i hela ansvarskedjan: från insamlad förpackning till återvunnen råvara,” skriver Håkan Ohlsson.

Foto: Michael Erhardsson / Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ÅtervinningBostäderKommuner

Systemet för insamling och återvinning av förpackningar och tidningar ska förstärkas. Enligt nya förordningar ska fastighetsnära insamling (FNI) erbjudas till 60 procent av bostadsfastigheterna från år 2021 och, efter en utvärdering, 100 procent från 2025. Den som vill driva ett insamlingssystem från 2021 ska, efter att ha samrått med alla kommuner, ansöka till Naturvårdsverket senast i mars i år.

På Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI) som ägs av producenterna, svarar vi sedan 25 år tillbaka för detta system. Vi gör det utifrån ett tydligt producentansvar. Hittills har vi lyckats riktigt bra. Systemet är ett av de främsta i världen. Tre av fyra förpackningar och nio av tio tidningar återvinns.

Vi är helt inriktade att göra ett bra system ännu bättre och planerar för den största satsningen någonsin. Det rör sig över tid om mångmiljardbelopp. I och med att vi tar ett steg närmare konsumenten kommer de positiva effekterna för klimat och miljö att bli betydande. Vi håller som bäst på att förbereda vår ansökan och är nu mitt inne i samrådsprocessen med kommunerna.

När en grupp fastighetsaktörer ger sin syn på de nya reglerna (DS 5 februari) kan vi konstatera att deras bild i vissa delar avviker från vår. Därför finns det ett behov av att klargöra sakläget samt av att stärka informationsutbyte och dialog. Samsynen behöver bli bättre.

Med knappa två månader kvar av förberedelsefasen skiljer sig läget mellan den förordning som rör förpackningar och den som gäller tidningar.

För alla material på förpackningssidan, metall-, pappers-, plast- och glasförpackningar, meddelade vi redan 4 februari att vi kommer att gå mot att erbjuda FNI till 100 procent av bostadsfastigheterna.

På tidningssidan finns ännu inget besked att ge. Pressretur hanterar frågan om ett sammanhållet producentansvar för tidningar. Utmaningen är speciell. 2007–2018 sjönk volymen tidningar med cirka 8 procent årligen. Fram till 2024 väntas minskningen bli cirka 12 procent per år. Att låsa in små och snabbt krympande volymer i en stor övergång till 100 procent FNI är förenat med flera frågetecken.

Att få det nya systemet att fungera kommer inte minst att handla om samverkan. Forskning, utveckling och omsättning av cirkulära material kräver samarbeten i hela ansvarskedjan: från insamlad förpackning till återvunnen råvara. Därför ser vi stort värde i en tät dialog med kommuner, fastighetsaktörer och andra involverade. Det hållbara samhället bygger man bäst tillsammans.

Håkan Ohlsson, vd FTI

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev