Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fristående skolor har enklare elevunderlag

Viktig information utelämnas när Friskolornas riksförbund dömer ut kommunala skolor, skriver Marcus Larsson, tankesmedjan Balans, i en replik.

Publicerad: 12 juni 2020, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Friskolornas riksförbunds deltagande i skoldebatten handlar om att försvara skolkoncernernas unika möjlighet att göra vinst på en orättvis lagstiftning, skriver Marcus Larsson.

Foto: Peter Holgersson/Mathias Bergeld /BILDBYRÅN


Ämnen i artikeln:

FriskolorGymnasiebehörighet

REPLIK. Sverige är det enda landet i världen som ger aktiebolag möjlighet att göra vinst på offentligt finansierad skola. Inte bara tillåter lagstiftningen detta, den är även utformad så att friskolekoncerner som Internationella engelska skolan och Academedia knappast kan undvika att tjäna pengar på sina skolor. Trots att fristående skolor har ett mindre omfattande uppdrag än kommunala skolor får nämligen de fristående samma grundpeng per elev som de kommunala.

Regeringens utredare Björn Åstrand uppmärksammar den här orättvisan i sin utredning om ökad likvärdighet, något som fått Friskolornas riksförbund att gå i taket. Om friskolor och kommunala skolor får likvärdiga villkor försvinner ju det unika läget för aktieägare att tjäna enkla pengar på skola. Självklart vill friskolelobbyn ha kvar den här orättvisa konkurrensfördelen.

När man vill försvara något som egentligen saknar rationell grund får man tänja på sanningen och utelämna viktig information. Friskolornas riksförbunds debattartikel är ett utmärkt exempel på detta.

Friskolornas riksförbund påstår att “nio av tio elever som lämnar grundskolan utan behörighet till gymnasiet har gått i en kommunal skola”. Det stämmer troligen, mest på grund av att bara cirka 15 procent av alla elever går i fristående grundskolor. Men det som också stämmer är att fristående skolor har ett betydligt enklare elevunderlag och således borde få fler elever att bli behöriga till gymnasieskolan.

Alla som jobbar i skolans värld vet att två variabler påverkar elevers resultat mer än något annat:

■ Föräldrars utbildningsnivå
■ Andelen nyinvandrade elever på skolan

Skolverkets statistik över föräldrars utbildningsnivå visar att 70 procent av föräldrarna till elever på fristående skolor har eftergymnasial utbildning. Motsvarande andel på kommunala skolor är bara 58 procent.

Friskolornas riksförbund hänger ut Göteborgs stad som exempel på en dålig skolkommun. 23 högstadieskolor i Göteborg har inte en enda nyinvandrad elev. 21 av de skolorna är fristående skolor. Av de 20 skolor i Göteborg som har högst andel nyinvandrade elever är bara en fristående, övriga 19 är kommunala.

I Göteborg och i landet som helhet har kommuners skolor betydligt högre andel nyinvandrade elever och betydligt lägre andel föräldrar med eftergymnasial utbildning. Men den förklaringen till skillnaden i resultat mellan kommunala och fristående skolor skriver inte Friskolornas riksförbund något om i sin debattartikel.

Det blir mer och mer uppenbart att Friskolornas riksförbunds deltagande i skoldebatten inte handlar om att skapa en så bra skola som möjligt, utan om att försvara skolkoncernernas unika möjlighet att göra vinst på en orättvis lagstiftning.

Marcus Larsson, tankesmedjan Balans

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev