tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mats Reimer: "Freudianerna behöver bättre argument”

Om detta är de bästa argument freudianerna kan uppbåda ser vi början till slutet för skattebetald psykodynamisk terapi, slutreplikerar Mats Reimer.

Publicerad: 28 september 2020, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När det kommer till de olika ångestsyndromen har KBT ett ännu större övertag över PDT när det kommer till vetenskapligt stöd,” skriver Mats Reimer.

Foto: Pressmaster/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Vetenskap

Den psykodynamiska terapeuten Peter Ankarberg propagerar för att ge patienten valfrihet, att vid depression erhålla den psykoterapi som verkar mest tilltalande. Då ger han egentligen de kritiker rätt som ifrågasätter att fyra av landets universitet utbildar legitimerade psykoterapeuter i vitt skilda spår så att de vidareutbildas i antingen psykodynamisk terapi, PDT, på freudiansk grund eller i kognitiv beteendeterapi, KBT, och andra modernare terapier. Ska det finnas valfrihet behöver alla terapeuter behärska fungerande tekniker från PDT såväl som modernare mer vetenskapsbaserade terapier.

Ankarberg har rätt i att andra länders expertgrupper ibland kommer till aningen andra slutsatser när de väger kognitiva och psykodynamiska terapier mot varandra i depressionsbehandling. Men han förenklar när han påstår att utländska experter kommit fram till att metoderna är lika evidensbaserade. Exempelvis säger de kanadensiska riktlinjerna att ”[KBT] remains the most established evidence-based, first-line treatment for depression, both acute and maintenance”. Och de amerikanska riktlinjerna fastslår att ”there is more evidence available for cognitive-behavioral therapy than for psychodynamic therapy”.

Och patienter söker inte bara för depression. När det kommer till de olika ångestsyndromen har KBT ett ännu större övertag över PDT när det kommer till vetenskapligt stöd. Som slutkläm på sin replik tar Ankarberg upp att ordföranden i Svenska föreningen för ISTDP (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy) utan större urskiljning samlat på hög alla artiklar han kunnat hitta som förefallit ge stöd för psykodynamiska terapier.

Men tittar man lite närmare på dessa artiklar finner man att de inte (som påstås) är randomiserade kontrollerade studier som jämför effekten av psykodynamisk och kognitiv terapi. Av de tio första artiklarna på listan är det bara två som är sådana jämförande behandlingsstudier och de är löjligt små (27 respektive 12 patienter i de olika behandlingsgrupperna). Om detta är de bästa argument freudianerna kan uppbåda ser vi början till slutet för skattebetald psykodynamisk terapi.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

Vetenskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev