fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Framtidens studentbostadsmarknad ska vara till för alla”

Fler måste inse att dagens regelverk för studentlägenheter är hämmande, skriver Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen, i en replik till SSCO – Stockholms studentkårer och DHR.

Publicerad: 22 december 2022, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Stina Olén, vd för Studentbostadsföretagen.


Ämnen i artikeln:

StudenterBostadsbyggande

Debattörerna skriver att framtidens studentlägenheter behöver hålla en standard som är till för alla. Vi menar att framtidens studentbostadsmarknad ska vara till för alla. Det betyder att vi vill vända på alla stenar för att hitta sätt att öka tillgången till kvalitativa och prisvärda bostäder för studentgruppen som helhet.

Vi är dock överens med debattörerna om att ändrade tillgänglighetskrav inte ska försämra möjligheten att ta del av studier och studentliv. Vi tror på ett regelverk där en mindre andel byggs med ännu bättre boendetillgänglighet än i dag och resterande med full besökstillgänglighet. Därför är vi positiva till att regeringen aviserat att man vill förenkla byggandet. Det finns inga konkreta förslag angående tillgänglighet ännu, men vi hoppas att även det kommer att utredas under mandatperioden. Dagens byggregler ger tyvärr inte möjlighet till den kreativitet som både vi och debattörerna efterfrågar.

LÄS MER: ”Bygg inte in onödiga hinder i studentbostäderna” 

I ett exempel beräknat på ett studentbostadsprojekt i Stockholm skulle 16 procent fler bostäder kunna skapas om tillgänglighetskravet sänktes till att omfatta 20 procent av bostäderna. Dessutom med lägre hyra. 

En undersökning som Studentbostadsföretagen genomfört bland våra medlemsföretag i november visar också att 81 procent anser att studentbostäder skulle kunna utformas bättre utifrån studenternas behov och efterfrågan, om tillgänglighetsreglerna vore mer flexibla – till exempel genom bättre planlösning. Att skruva i tillgänglighetskraven kan därmed ha en tydlig effekt på studenters bostadssituation.

Därtill hindrar dagens tillgänglighetsregler oss att ta tillvara befintliga byggnader vid ombyggnation och hämmar byggandet av delningsbostäder. Co-living är en bostadsform som en efterfrågas av studenter och en attraktiv produkt av hållbarhetsskäl. Vi vet också att det finns flera tillgänglighetsperspektiv som i dag dessvärre inte lyfts fram i byggregelverket.

Därför efterfrågar vi att regeringen låter utreda tillgänglighetskraven, med syftet att fler studenter ska få möjlighet att bo i prisvärda och kvalitativa bostäder, samtidigt som vi skapar bostäder med ännu bättre tillgänglighet än i dag. Den höga omflyttningen som är typisk för studentbostäder säkerställer att tillgängliga bostäder alltid finns för dem som behöver.

Ändrade tillgänglighetskrav är inte en krisfråga för oss, även om inbromsningen i byggandet gör frågan än mer akut. Det är här ett reformbehov som funnits länge. Fler måste inse att dagens regelverk är hämmande och att vi istället bör diskutera hur vi kan skapa kvalitet för fler.

Stina Olén, vd Studentbostadsföretagen

Följ debatten:

1. ”Bygg inte in onödiga hinder i studentbostäderna”

2. ”Framtidens studentbostadsmarknad ska vara till för alla”

3. ”Bostäder ska hålla för en variation av livssituationer”

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StudenterBostadsbyggande

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev