fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Förnedring skulle öka risken att barn begår brott”

Det är kriminaliteten vi ska vara hårda mot, inte grupper av människor, anser MP:s rättspolitiska talesperson Martin Marmgren som reagerat på flera utspel om utanförskapsområden.

Publicerad: 22 augusti 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Foto: Fredrik Hjerling


Ämnen i artikeln:

MiljöpartietSDSverigedemokraternaModeraternaUtanförskapBrottslighetPolitik

I onsdags gick Sverigedemokraterna ut och krävde att nioåringar ska kunna sättas på ”statusnedbrytande” samhällstjänst, exempelvis tvingas skura toaletter på skolan de går på. Som polis med lång erfarenhet av att jobba brottsförebyggande i utanförskapsområden är min uppfattning att förnedring framför kamrater inte bara vore en hemsk behandling utan också kraftigt skulle öka risken att det utsatta barnet utvecklar en kriminell identitet.

Det har haglat liknande utspel på sistone. Barn ska omhändertas om deras föräldrar vägrar sätta dem i förskola trots språksvaghet. Försörjningsstöd ska dras in om föräldrar inte samarbetar. Tanken att man lättare når det önskade ”föräldraansvaret” med stöd än hot verkar inte ha slagit högerkoalitionen.

Läs mer: ”Förslaget om snabbtest för adhd framstår som ogenomtänkt” 

Det finns även ett gemensamt mönster med äldre utspel om att vräka och utvisa föräldrar, införa visitationszoner och sätta in militär för att kuva stadsdelar. Alla är ämnade att visa hårdhet mot de områden och grupper som stämplats som problem.

Och med jämna mellanrum får Moderaternas Johan Forssell möta justitieminister Morgan Johansson (S) i SVT för att säga att om bara hans sida får styra och införa visitationszoner så kommer vapnen att försvinna från gatorna. Att vi poliser redan har all lagstiftning vi behöver för att visitera intressanta personer spelar ingen roll, då den politiska teatern är överordnad resultaten. Vilket också tydligt visades när man röstade ner den budgetsatsning på polisen som Miljöpartiet lade på riksdagens bord, trots att just polisiära resurser är den viktigaste faktorn för att kunna utföra kontroller och beslagta vapen.

Men det största problemet är inte att alla dessa förslag vore lika verkningslösa som SD:s omdöpande av Kriminalvården till ”Straffverket”. Det är att de kraftigt skulle försämra tilliten till myndigheter i de utsatta områdena, öka känslan av marginalisering, göra det svårare att utreda brott och leda till ännu mer insocialisering av barn i kriminalitet. 

Tisdagen den 16 augusti, dagen efter att Forssell hade vevat visitationszonerna mot Morgan Johansson i SVT ännu en gång, var jag i Nyköping där man lyckats vända en negativ utveckling i en förort. Kommunpolisen där tydliggjorde att ”en visitationszon skulle förstöra allt vi byggt upp under flera år”.

Jag har i tjänsten mött många föräldrar som har förlorat barn i ”gängskjutningar”. Våldet utgör en nationell kris, och kräver verklig handlingskraft. Jag har också som rättspolitisk talesperson röstat igenom flera verkningsfulla förslag från bland annat M, exempelvis om kraftigt minskad sekretess mellan myndigheter i brottsbekämpning. Vi behöver mer politiskt samarbete för att både vässa lagstiftningen och kraftigt stärka polisen, inte minst för att öka lagföringsgraden. Men det är kriminaliteten vi ska vara hårda mot, inte grupper av människor.

Att SD, som helst skulle vilja skicka iväg de flesta förortsbor med ett ”återvandringståg”, vill rikta åtgärder mot hela stadsdelar borde inte förvåna någon. Men det blir allt tydligare att samma synsätt nu genomsyrar rättspolitiken för alla deras samarbetspartier. Gränser förflyttas dag för dag, och ingen håller emot.

Jag skrev en gång i affekt att jag aldrig skulle kunna arbeta som polis i ett land som styrdes av SD. Jag har sedan dess fått ångra den formuleringen och vill nu tydligt ta tillbaka uttalandet. Inte bara för att Sverigedemokraterna tack vare Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna inom kort faktiskt kan vara med och styra Sverige. Utan för att det då mer än någonsin kommer att behövas poliser i kåren som håller tillbaka när de försöker använda staten för att förtrycka, driva ut och förnedra vanliga människor, och uppenbarligen även små lågstadiebarn, i våra segregerade förorter.

Martin Marmgren, riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev