Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Förebygg och förbered för ökad psykisk ohälsa”

Den psykiska ohälsa kommer att öka till följd av coronapandemin. Vi uppmanar därför våra partikamrater och andra politiker runt om i landet att lägga förslag som förebygger och förbereder för denna utveckling, skriver socialdemokraterna i Region Kronoberg Henrietta Serrate och Robert Olesen.

Publicerad: 2 april 2020, 03:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kommer behöva nya lösningar för aldrig tidigare tänkta scenarion. I samförståndsanda måste alla konstruktiva förslag fram,” skriver Henrietta Serrate (S) och Robert Olesen (S).

Foto: Alexander Hall


Ämnen i artikeln:

Psykisk ohälsaRegionerSocialdemokraternaPsykiatriElevhälsaCoronakrisen

Tiotusentals varsel från norr till söder. Inställda operationer. Stängda gymnasieskolor. Långa köer till 1177. Coronapandemin har fått och kommer fortsätta att få stora konsekvenser för många delar av samhället. En sak är säker: vi behöver alla hjälpas åt för att klara detta.

Här och nu är det först och främst den fysiska vården som fokus ligger på, och det med rätta. Men vi får inte glömma vilka konsekvenser en pandemi kan få för den psykiska hälsan. Att förlora en anhörig, bli arbetslös eller gå i konkurs är för många personliga trauman som inte sällan leder till psykisk ohälsa.

Folkvalda politiker på alla nivåer har ett stort ansvar för att landet, regionerna, kommunerna och framför allt invånarna ska kunna möta coronapandemins konsekvenser på bästa möjliga sätt. Förutom det akuta som måste hanteras här och nu behöver vi också stärka organisationerna och se till att de har resurser för kommande utmaningar. Ökad psykisk ohälsa är en av dem.

Det här är verkligen inte tiden att söka politisk splittring. Läget är alltför allvarligt och frågan alltför viktig. I stället behöver vi nå framåt tillsammans. Vi kommer behöva nya lösningar för aldrig tidigare tänkta scenarion. I samförståndsanda måste alla konstruktiva förslag fram.

Nyligen skickade vi från Socialdemokraterna i Kronoberg därför in en skrivelse till regionstyrelsens arbetsutskott. I skrivelsen föreslår vi att en arbetsgrupp tillsätts med uppdraget att se över hur Region Kronoberg på bästa sätt kan såväl förebygga som förbereda för en ökad psykisk ohälsa bland kronobergarna.

En sådan arbetsgrupp behöver samla flera kompetenser för att nå bästa resultat. Psykiatri i alla dess former, elevhälsa och företagshälsovård är bara några exempel. För det är så vi behöver tänka. Psykisk ohälsa stannar inte vid kommun- eller regiongränsen. Den stannar inte heller innanför dörrarna på arbetsplatsen, skolan eller hemmet. Vi måste arbeta brett, och framför allt måste vi nå ut till alla invånare med informationen att hjälp finns att få för den som mår psykiskt dåligt.

Vi uppmanar nu våra partikamrater och andra politiker runt om i landet att lägga förslag i samma anda: förebygg och förbered för ökad psykisk ohälsa till följd av coronapandemin.

Samhället är som starkast när vi gör saker tillsammans – det gäller alltid, men särskilt i detta extraordinära läge. Genom att stå enade och tidigt ta initiativ i frågan om psykisk ohälsa kan vi förhoppningsvis rädda många.

Henrietta Serrate, 2:e vice ordförande  (S)  regionstyrelsen i Region Kronoberg

Robert Olesen, 2:e vice ordförande (S) hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev