lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Förbjud Tiktok på offentliganställdas telefoner”

Kommuner, regioner och myndigheter bör säkerställa att deras anställda inte kan använda Tiktok på sina arbetstelefoner, anser Fredrik Kärrholm (M) och Gustaf Göthberg (M).

Publicerad: 22 mars 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Riksdagsledamöterna Fredrik Kärrholm (M) och Gustaf Göthberg (M).


Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Belgien, Danmark, Kanada, Storbritannien och USA. Listan blir snabbt allt längre på länder som förbjuder appen Tiktok på offentliganställdas telefoner.

Svensk politik har länge präglats av upprepade misstag som kan beskrivas som aningslösa eller naiva. Vi får inte – ännu en gång – reagera senfärdigt.

LÄS MER: Därför förbjuds kontroversiella appen: ”Riskerna med Tiktok större än nyttan”

Den populära appen, som används för att dela videoklipp, är enligt USA:s federala polismyndighet FBI ett potentiellt kinesiskt spionverktyg. Härom veckan deltog FBI:s chef Christopher Wray i en utfrågning i amerikanska senatens underrättelseutskott. Han varnade då skarpt för applikationen, som han menar kontrolleras av den kinesiska staten.

I appens integritetspolicy står det svart på vitt att företaget kan dela information med ”offentliga myndigheter eller andra organisationer om det är lagligt skyldigt att göra det”. Läs: kinesiska staten.

Riskerna är flera. En fara är att konfidentiell information på telefonen läses av. En annan risk är att privat, komprometterande information inhämtas. Det kan till exempel handla om en otrohetsaffär eller annat, information som kan användas för att utpressa användaren – nu eller i framtiden.

Mot denna bakgrund uppmanade Regeringskansliet i fjol sin personal att radera appen. En teknisk säkerhetslösning har också implementerats som gör att telefoner som har Tiktok installerat inte kan användas i tjänsten för mail-, kalender- och dokumenthantering.

Kommuner, regioner och myndigheter – i synnerhet Polismyndigheten och Försvarsmakten – bör också säkerställa att deras anställda inte kan använda Tiktok på sina arbetstelefoner. Därtill bör privata mobiltelefoner med appen inte användas i säkerhetskänsliga sammanhang, eller kanske inte över huvud taget på arbetstid.

Wall Street Journal har rapporterat om att Tiktok initierat ett projekt kallat Clover. Projektet är en charmoffensiv som riktar sig mot europeiska politiker. Men vi får inte låta oss luras.

Säkerhetspolisen har tydligt beskrivit hur de kinesiska underrättelsetjänsterna bedriver en systematisk och omfattande underrättelseverksamhet riktad mot Sverige och svenska intressen. Alla kinesiska medborgare är samtidigt enligt kinesisk lag skyldiga att bistå hemlandets underrättelsetjänst vid behov. Kraven på kinesiska företag är desamma.

Mot bakgrund av det vi vet bör svenska myndigheter iaktta största möjliga försiktighet i förhållande till Tiktok, liksom till annan kinesisk mjukvara. Varje politiker behöver ta samma ansvar för egen kommunikation.

Även skolor, universitet, nyhetsredaktioner och andra delar av samhället gör klokt i att fundera på hur de kan skydda sig mot Kinas påverkanspolitik, som såväl FBI som Säpo varnat för. Hotet handlar inte bara om informationsinhämtning och risk för till exempel utpressning, utan även om informationsförmedling. Appen kan användas av Kina för att sprida desinformation och förstärka en destruktiv polarisering.

Vi bör inte underskatta hotet Tiktok innebär, för att sedan konstatera att vi återigen varit naiva.

Fredrik Kärrholm (M)
Riksdagsledamot

Gustaf Göthberg (M)
Riksdagsledamot

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Moderaterna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev