Debatt
”Föräldrars plånbok ska inte avgöra när barn får vård”
De senaste 16 åren har det styre som Kristdemokraterna ingått i överlåtit ansvaret för en god barnhälsovård till marknaden i Stockholm, skriver Catarina Wahlgren (V) i en replik.
Publicerad: 19 april 2023, 13:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Catarina Wahlgren, Vänsterpartiet Region Stockholm.
Kristdemokraterna har ägnat 16 år åt att privatisera vården av barn och unga i Region Stockholm. Nu vill partiet åtgärda konsekvenserna av sin egen politik. Det sticker, minst sagt, i ögonen.
Kristdemokraterna vill stärka elevhälsan för att komma till rätta med den ökande psykiska ohälsan hos unga, skriver de i en debattartikel. Det är en bra idé. Elevhälsan är underfinansierad i många kommuner och klarar inte av att möta de behov som finns.
LÄS MER: ”Håll ett obligatoriskt kuratorssamtal varje termin”
I regionpolitiken låter det annorlunda. De senaste 16 åren har det styre som KD ingått i överlåtit ansvaret för en god barnhälsovård till marknaden i Stockholm. Mottagningar långt ut i länet och i politiskt eftersatta områden har stängts igen medan nya mottagningar öppnat inne i stan. Familjecentraler har visat sig vara ett framgångsrecept, särskilt i eftersatta områden. Men under KD:s styre har familjecentraler i både Brandbergen och Jordbro stängt. Utvecklingen har gått i totalt motsatt riktning mot det KD säger sig vilja se i sin debattartikel.
Kristdemokraterna var också med och klubbade igenom den stora omorganisationen av barn- och ungdomspsykiatrin som just nu genomförs i Region Stockholm, där 16 mottagningar ska bli 9. Reformen försvårar i praktiken det täta samarbetet med skola, socialtjänst och elevhälsa som KD nu efterfrågar.
Antalet barn och unga som diagnostiseras med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ökar snabbt både i Stockholm och i resten av landet. Vården tvingas prioritera de barn som har störst behov, de som är suicidala och skadar sig själva, och köerna växer. Samtidigt höjs trösklarna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) som länge dragits med långa köer. Fler hänvisas till vårdcentralerna, som har fått ett utökat uppdrag. De enda vinnarna är de familjer som har råd att köpa vård hos någon av Stockholms många privata mottagningar för barn med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. För 28 000 kronor kan man köpa en köfri utredning hos företag som förutom att bidra till ökade klyftor i samhället också dränerar den offentliga vården på personal.
Kristdemokraterna ropar efter åtgärder som i sig kan vara bra, men väljer att helt bortse från att de själva varit med och lämnat över vården till marknaden, vilket har fått förödande konsekvenser. Vården som så många familjer i hela regionen är beroende av har centraliserats och blivit geografiskt ojämnt fördelad.
Vänsterpartiet vill se en barn- och ungdomspsykiatri med låga trösklar, där gränserna mellan första linjen, specialistvård, habilitering och elevhälsa suddas ut för patienterna. Det ska finnas vårdlotsar som hjälper familjer att hamna rätt och mobila team som stöttar upp vid skolfrånvaro. Psykisk ohälsa hos barn och unga knäcker inte bara den drabbade utan slår sönder hela familjer som hamnar utanför arbetsmarknaden på grund av den tid och energi de måste lägga på att söka rätt hjälp i tid. Samtidigt kan den som har råd köpa vård utan väntetid. Så kan vi inte ha det.
Catarina Wahlgren
Vänsterpartiet Region Stockholm
Följ debatten:
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.