Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Föräldrar, sluta samla in pengar till lärarens present

Insamlingar som ska bekosta presenter till skolans personal pågår just nu på många skolor. Det är en gest sprungen ur välvilja och tacksamhet, av vänlighet och tradition, men jag skulle önska att de upphörde helt. Alla mäktar inte med, skriver föräldern och läraren Christina Örnebjär.

Publicerad: 11 juni 2019, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att vara den som inte lägger ett kuvert i klasskompisens låda, ett kuvert som ska märkas med barnets namn så det går att pricka av vilka som lämnat, är sällan ett alternativ,” skriver Christina Örnebjär.

Foto: Veja/Colourbox


Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnLärare

Juni och skolavslutningstider och med det kommer breven från klassföräldrarna. Det är dags för insamling igen. En liten slant för att visa hur mycket vi föräldrar uppskattar det jobb lärarna gör för och med våra barn. Ett litet tack inför sommarlovet, kanske skiljs man till och med åt efter flera år tillsammans. En gest sprungen ur välvilja och tacksamhet, av vänlighet och tradition.

Jag skulle önska att det upphörde helt. På allt fler skolor är det också något man gått ut med till vårdnadshavarna. De som är för insamlingarna menar att det är frivilligt att bidra men är de verkligen det när det kommer till kritan?

Jag har inga som helst problem med att själv ge bort en tia, en tjuga eller en femtiolapp, min familj har råd. Jag vet dock hur det är att inte ha råd. Hur det är när den där tjugan betyder att det inte blir någon mjölk sista veckan i månaden eftersom valet står mellan tjugo kronor till fröken och mjölk hemma. För den med flera barn kan summan dessutom raskt bli ganska hög.

Att vara den som inte lägger ett kuvert i klasskompisens låda, ett kuvert som ska märkas med barnets namn så det går att pricka av vilka som lämnat, är sällan ett alternativ. Det blir mjölken som ryker.

Det är inte den som inte har råd som kommer säga ifrån. Inte heller är det barnen som ska hem och be mamma som dricker eller pappa som är deprimerad, barnet som alltid är den som ”glömt” matsäcken på utflykten som kommer säga ifrån.

Alla mäktar inte med. Det kan vara sjukdom, arbetslöshet eller precis vad som helst. Jag har varit med om ett barn som inte vågade fråga hemma eftersom föräldrarna låg i skilsmässa och hen visste att de skulle börja bråka om den där slanten. Hen gömde helt enkelt lappen. Det blev bråk i alla fall för klassföräldrarna ringde upp och frågade när de skulle lämna pengarna, också det i all välmening. Barnet ifråga fick då vara med om ett praktgräl mellan sina föräldrar som anklagade varandra för att inte ha lämnat in pengarna.

Jag vädjar till er som håller i insamlingen att låta den vara frivilligt på riktigt, anonym och utan krav på att alla ska vara med och lämna in pengar. Inga kuvert med namn eller swish som enda alternativ. Men ännu hellre – strunta i insamlingen och skriv ett personligt kort till just den lärare, fritidspedagog, förskollärare eller rektor ni vill lyfta. Berätta vad som är så speciellt med just den här personen.

Jag är helt med på att allt sker i största välmening och jag vet också att det ofta förväntas av klassföräldrar att de ska hålla i en insamling och att de inte sällan ligger ute med pengar som de sen inte alltid får in. Det är heller inte så att det är en skog av händer som höjs när frågan om vem som vill vara klassföräldrar ställs.

Skolan är avgiftsfri, men det finns ändå små utgifter här och där. Frukt till fruktstunden. Skridskor och hjälm till idrotten. Cykel till idrottsdagen. Tjugo kronor till klassdiscot. Allting givetvis frivilligt. Samtidigt är det nästan alltid samma barn som inte har med sig, som glömt eller inte dyker upp.

Insamlingarna är något som det enkelt går att göra något åt. Börja redan nu planera inför höstterminen och det där föräldramötet där klassföräldrarna ska utses. Säg att på vår skola har vi inga insamlingar alls men att man gärna får hitta på någon aktivitet med eleverna. Tar inte skolan upp det så gör det du. En liten sak kan tyckas men vi kan aldrig avgöra vad som är stort eller smått för någon annan. Vi kan bara göra vårt bästa att försöka se saker ur olika perspektiv.

Glad sommar på er och hoppas solen skiner på alla skolavslutningar!

Christina Örnebjär, förälder, lärare och tidigare riksdagsledamot (L)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BarnfattigdomBarnLärare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev