lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Föräldrar försöker slippa undan sitt ansvar

Föräldrar ställer allt högre krav på skolan, därför borde även skolan kunna ställa krav på dem. Det är dags att vi politiker ställer oss upp och frågar: Var finns föräldrarna? Det skriver Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande (M) i Mariestad.

Publicerad: 11 maj 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Föräldrar är upptagna med sina egna intressen.

Foto: Colourbox/Dmitri Maruta


Ämnen i artikeln:

FöräldraskapBarn

Kunskapsnivån dalar allt fortare inom svensk skola. Antalet icke-behöriga elever ökar. Rapport efter rapport säger att våra barn och ungdomar mår allt sämre. Psykiskt lidande och självmord blir allt vanligt förekommande.

Rektorer och lärare slår larm om att de inte längre klarar sitt uppdrag. De tvingas lägga mer och mer tid på att agera såväl familjeterapeut som socionom och förälder. Antalet föräldrar som inte dyker upp på de föräldramöten som skolan bjuder in till blir bara fler och fler.

Detta är en bild som vi i Mariestad troligtvis delar med landets andra kommuner. Uppfattningen att det är kommunen och skolan som inte tagit ansvar när det går snett för våra barn blir allt mer utbredd. Lärare och pedagoger blir oftare anklagade för att inte göra sitt jobb och blir därtill uthängda i sociala medier. Övriga media skriver att vi lägger alldeles för lite resurser på svenskt skolväsende.

Antalet omhändertagningar stiger kraftigt i hela landet och allt större summor läggs på dyra institutioner och familjehemsplaceringar. Narkotika och droger upptäcks i allt lägre åldrar. Det är inte ovanligt att elever i årskurs 7 lämnar positiva narkotikatester. Röster höjs i samhället om att det behövs fler poliser och ordningsvakter för att ta hand om och uppfostra våra barn.

Sveriges kommuner har aldrig lagt så mycket resurser på skolan som idag, och ändå går resultaten ner. Det är dags att vi politiker ställer oss upp och frågar: Var finns föräldrarna? Att vara förälder är ett livslångt ansvar. Självklart ska föräldrar ställa krav på skolan, men skolan måste också ställa krav på föräldrarna.

Ska vi kommuner klara av uppdraget att leverera en högklassig skola och ge våra barn och ungdomar en bra start i livet måste det finnas föräldrar som tar sitt ansvar med uppfostran. Föräldrarna måste sätta regler för ordning och reda. Värdegrundsarbetet måste börja i hemmet. Rutiner och regler måste finnas även utanför skolans värld.

Vi politiker ska inte kliva in och överta föräldrarnas ansvar. Att sätta rutiner är och förblir ett föräldraansvar. Det som sker idag i många fall är att föräldrar tappar bort sin roll som förälder och uppfostrare. De går över till att bli kompis med sina barn. Dessutom har de ofta fullt upp med sina egna fritidsintressen och ägnar sig åt dem istället för att prioritera sina barn.

Under hösten 2018 genomförde vi en utbildningskampanj i samtliga grundskolor i Mariestad där tyngdpunkten låg på regler, rutiner och respekt mot varandra. Vi anlitade en föreläsare som skulle jobba både med våra elever och deras föräldrar. Barnen fick ta del av föreläsningen under skoltid, föräldrarna bjöds in att delta på kvällstid. Dessvärre var responsen och uppslutningen från föräldraleden beklagligt dålig.

Men skam den som ger sig! Våra barns framtid är allt för viktig. Därför arrangerade vi under våren 2019, tillsammans med Peter Rylander och som första kommun i Sverige, en specialutformad föreläsning om föräldraansvar som Peter genomförde tillsammans med artisten Mendez. Föreläsningen med tillhörande show erbjöds Mariestads samtliga skolelever med föräldrar utan kostnad.

Vi anser att detta arbete är nödvändigt om vi vill att våra barn och ungdomar ska må bra och klara studieresultaten i framtiden.

Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande (M) Mariestad

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

FöräldraskapBarn

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev