måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

För mig och S går välfärden alltid först

Lev som ni lär och låt välfärdssatsningar gå före skattesänkningar, skriver Lena Micko (S) i en replik till Irene Svenonius, Ella Bohlin och Anna Starbrink.

Publicerad: 16 december 2019, 09:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sedan jag tillträdde har jag arbetat för att hitta sätt för staten att styra mer strategiskt. Foto: Erik Simander, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SKRVälfärd

Det är bra att Irene Svenonius, Ella Bohlin och Anna Starbrink värnar kommuner och regioners ekonomi och möjlighet att utföra sina uppdrag. Ju fler som vill arbeta för att stärka kommunsektorn tillsammans med regeringen desto bättre, men då krävs att man lever som man lär och låter välfärdssatsningar gå före skattesänkningar.

Här har artikelförfattarna lite mer att bevisa. De är trots allt företrädare för M och KD, vilka i sin budget och med stöd av SD drev igenom 20 miljarder i sänkta skatter alldeles nyligen. Hade den nuvarande regeringen fått lägga budget då istället hade klart mer resurser funnits till välfärden idag. Som tur är hann den tidigare regeringen satsa 35 miljarder på skola, vård och omsorg under den förra mandatperioden, vilket räddar upp situationen något.

En stark och tillgänglig välfärd i hela landet är fortsatt högt prioriterat av regeringen. Vi ökar därför tillskotten till kommunsektorn också i budgeten för 2020, inte minst de 3,5 miljarder i generella bidrag till kostnadsutjämningen. Men vi vet att mer behövs, Socialdemokraterna kommer att kräva att alla nya satsningar ska vägas mot behoven i välfärden i kommande förhandlingar med våra samarbetspartier.

Sedan dag ett när jag tillträdde posten som civilminister, för drygt två månader sedan, har jag arbetat för att hitta sätt för staten att styra mer strategiskt. Att minska riktade statsbidrag till förmån för fler generella statsbidrag är viktigt i det arbetet. Utformningen och administrationen runt stöden ska också förenklas i så hög utsträckning som möjligt.

Jag vill också passa på att berätta för artikelförfattarna att saker också hänt på området. Till exempel har några riktade statsbidrag redan slagits ihop i budgeten 2020, som ett första steg. Ett annat exempel på förenklingar för kommunsektorn är det förändrade likvärdighetsbidraget, som vi nyligen gjort mer rättvist och flexibelt.

Regeringen tar sin del av ansvaret, men vi kan inte göra allt själva. För att vi ska lyckas leverera en god och tillgänglig välfärd behöver vi arbeta tillsammans; staten, kommuner och regioner. Och låt oss vara ärliga med att de enorma kostnader som till exempel NKS inneburit för Region Stockholm inte hjälpt den ekonomiska situationen där, med eller utan riktade statsbidrag.

För mig och Socialdemokraterna kommer välfärden alltid komma först. Mer resurser till kommunsektorn behövs. Vi behöver styra rätt och i samarbete hitta sätt att minska administration och göra saker på ett mer effektivt vis. Det hoppas jag att även artikelförfattarna kan skriva under på.

Lena Micko, civilminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SKRVälfärd

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev