Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”För att få slut på våldet måste alla samarbeta”

Att enbart skärpa straffen, förbättra skolan och socialtjänsten hjälper inte. Alla vuxna måste samarbeta med varandra för att motverka gängkriminaliteten. Det är barn och ungdomar som dör, skriver Carolina Sinisalo, mamma till mördade Robin.

Publicerad: 24 augusti 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Alla barn förtjänar en bra start i livet med både ramar och kramar, skriver Carolina Sinisalo.

Foto: Motortion/Colourbox


Ämnen i artikeln:

GängkriminalitetBarnSocialtjänsten

Nyligen sköts ännu en ung man ihjäl i Rinkeby. För några veckor sedan sköts en 12-årig tjej ihjäl i Norsborg. För några år sedan fick jag båda mina pojkar skjutna. En överlevde tack och lov. Visst förlamad i resten av livet, men vid liv.

Jag känner att Sverige bör titta lite åt andra håll när det gäller att bekämpa gängkriminaliteten. Det kan räcka med att åka ett varv över Öresundsbron. Det funkar inte med det tunnelseende som finns i dag, där vi tror att Sverige gör rätt. I dagens läge är det för många skjutningar.

Om du till exempel skjuter någon i knät, vilket fortfarande händer. Alla skjuts inte i pannan –även om man kan tro det efter att ha läst en kvällstidning. Ett skott i knät räknas i dag som grov misshandel. Det är bättre att ändra straffskalan till mordförsök. Om vi ska komma någonstans med problemen så måste straffen skärpas radikalt. Dels för att få bort gängen från gatorna under lång tid, dels för att avskräcka nya gängmedlemmar.

Men jag är absolut inte bara för rejäla straff. Prio ett i min lista är att socialtjänsten måste förstärkas. Det måste också till mer kunskap hos dem som jobbar där. Så att de på riktigt kan rädda många av barnen från utanförskap och fattigdom. Det finns barn som lockas ut i kriminalitet i dag.

Att Stockholms stad, där jag bor, skär ned i förskolan är helt fel. Alla barn förtjänar en bra start i livet med både ramar och kramar. Skolan måste fungera – inget barn ska lämnas efter.

Rejäla straff, förbättrad skola och bättre socialtjänst hjälper dock inte. Vi vuxna måste också ta ett större ansvar för våra barn. Alla vuxna måste samarbeta med varandra. Även när vi inte tycker om varandra så får vi göra det för barnens skull. Det handlar om att gå på föräldramöten och engagera sig i föreningslivet med barnen.

För att få slut på våldet så måste vi alla samarbeta. Efter de senaste skjutningarna mår jag jättedåligt. Samtidigt känns det som att jag liksom många andra domnat bort – jag orkar inte läsa mer om vilket brottsregister offret har. Jag ser hur trollen på nätet gör ständiga attacker. Det är barn och ungdomar som dör på riktigt. De blir mördade. Visa hänsyn. Annars bidrar du till den ökade polariseringen.

Frågan är inte svart eller vit. Men i det grå måste vi kunna mötas. Moderaterna borde lyssna på Socialdemokraterna om förebyggande arbete och Socialdemokraterna borde lyssna på Moderaterna om skärpta straff. Och vi vuxna ska gå på nästa föräldramöte och verkligen lyssna på vad läraren säger om våra barn. Då har vi kommit en bit på vägen. Vi behöver hitta tillbaka till empati, medmänsklighet och kärlek igen.

Carolina Sinisalo, mamma till mördade Robin Sinisalo, Akalla

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev