tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Folkbildning handlar om möten, Sameh Egyptson

Sameh Egyptson verkar framför allt ha varit ute efter att smutskasta oss i sina debattartiklar. Men vi kommer fortsätta att folkbilda och vi är stolta över att arrangera något så unikt som en arabisk bokmässa i Norden, slutreplikerar Zana Muhammad förbundsordförande för studieförbundet Ibn Rushd.

Publicerad: 2 maj 2019, 15:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Folkbildning handlar om möten, och Ibn Rushd tror på litteraturen som en samlande kraft, ” skriver Zana Muhammad. Foto: Rickard Nilsson, Bildbyrån/Ibn Rushd


Ämnen i artikeln:

StudieförbundReligionIslamMalmö

Slutreplik. Årets Arabiska bokmässa i Malmö som gick av stapeln i helgen visade ännu en gång på en enorm bredd av arabisk litteratur. Folkbildning handlar om möten, och Ibn Rushd tror på litteraturen som en samlande kraft. En feministisk bloggare från Jemen, en välkänd palestinsk poet och flera barnboksförfattare var några av dem som deltog under årets mässa.

Två dagar innan sitt deltagande på mässan publicerade Egyptson en slutreplik på den debatt han inlett, där han framför allt verkar ha varit ute efter att smutskasta oss. Det brukliga är att en slutreplik får vara sista ordet i en debatt, men då vi såg att Egyptsons slutreplik innehöll ytterligare sakfel – eller ska vi säga alternativa fakta ? – om oss har vi ändå valt att bemöta honom. Här nedan finns rättningarna i punktform:

Angående Samehs kommentar om Islamiska Förbundets stiftelses årsredovisning: att den andra delägaren har lånat pengar för sin del av köpet till Granhedsgården betyder inte att de lånat dem av oss. Dessa uppgifter är ganska tydliga i bland annat våra egna redovisningar, men Egyptson fabulerar alltså uppgifter och antyder att vi begår brott.
Att Islamiska Förbundet (vilket är deras rätta namn, inte Muslimska brödraskapet i Sverige) tog initiativ till Ibn Rushds grundande 2001 är ingen hemlighet, vi tackar dem för denna viktiga insats. 2008 blev Ibn Rushd ett självständigt studieförbund efter att ha varit en del av Sensus och vi samlar idag en bred medlemsskara av olika muslimska förbund. I dag är Islamiska Förbundet en av totalt 9 nationella och runt 200 lokala medlemsorganisationer inom vårt förbund. Varför hänvisas då till stadgarna från tiden då vi grundades? Våra gällande stadgar går att läsa här.
För oss är det självklart att ta säkerheten på största allvar då vår egen personal ofta är utsatta för hatbrott. Vi har under hela tiden vi fört en dialog med Sameh Egyptson kring Arabiska bokmässan berättat detta och varit lyhörda för hans övriga önskemål om språkval och tolk.

Vi kommer fortsätta att folkbilda med fokus på mångfald, rättigheter och livsåskådning och vi är stolta över att arrangera något så unikt som en arabisk bokmässa i Norden.

Zana Muhammad, förbundsordförande för studieförbundet Ibn Rushd

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev