lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fojo har inte följt jävsreglerna”

Den som lär ut granskning av trossamfunden på Fojo har de senaste femton åren haft en strategisk och operativ nyckelroll i trossamfunds-Sverige, skriver Sofia Lilly Jönsson i sin slutreplik.

Publicerad: 22 november 2019, 10:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Fojos kursledare har haft en strategisk och operativ nyckelroll i trossamfunds-Sverige.

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos


Ämnen i artikeln:

MedierMyndigheterOffentlig sektor

Den kursledare som statliga medieinstitutet Fojo, som ligger under Linnéuniversitet, har bjudit in att lära ut granskning av trossamfunden har de senaste femton åren haft en strategisk och operativ nyckelroll i trossamfunds-Sverige i en rad chefsbefattningar, med allt vad det innebär av eget ansvar för utvecklingen och relationer till tidigare kollegor.

Fojo har uppfattat de här befattningarna som meriterande. För mig som under samma tid verkligen har granskat trossamfund framstår det som minst sagt naivt. Särskilt för en institution som ska vara expertis på journalistiskt oberoende.

Finns det någon omständighet som gör att det går att misstänka att någon är partisk, formuleras jävsreglerna.

Går det att misstänka att en tidigare avdelningschef från Sveavägen 68 är partisk som utbildare i att granska politiska partier? Går det att misstänka att en tidigare forskningschef från Astra är partisk som utbildare i att granska läkemedelsindustrin? Beror det på personen?

Nej, det gör inte det. Det fina med oberoende som princip är att ingen behöver försöka bedöma någons karaktär, intentioner eller meriter i övrigt. Det räcker med att konstatera intressekonflikt och följa jävsreglerna.

För ett år sedan vädjade Journalistförbundet till Linnéuniversitetet om att Fojo skulle få behålla sin egen styrelse – för oberoendets skull.

De stora orden om oberoende gentemot Linnéuniversitetet ekar väldigt tomt om Fojo själv släpper in de makthavare som ska granskas genom huvudentrén.

Sofia Lilly Jönsson, journalist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev