lördag27 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fler verksamheter borde upphandlas av regionerna

Om en region kan upphandla en tjänst till en lägre kostnad men till samma eller bättre kvalitet så borde det inte vara möjligt att avstå. Det viktigaste borde alltid vara att lägga så stor del som möjligt av våra skattekronor på att möta, vårda, behandla och bota patienter, skriver Daniel Forslund (L) och Pia Kinhult.

Publicerad: 25 februari 2021, 18:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ett aktuellt exempel på sparsamhet, som blivit aktuellt av helt andra skäl, är telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden som Region Stockholm sedan 20 år valt att upphandla drift och bemanning av,” skriver Daniel Forslund och Pia Kinhult. Foto: Janerik Henriksson/TT


Ämnen i artikeln:

Regionernas ekonomiVårdskuldenPrivat drift

Vi går in i 2021 med belastad vårdpersonal och stora pandemikostnader. Samtidigt byggs en vårdskuld upp som vi kommer att dras med långt efter pandemin. Direkta extrakostnader kopplade till pandemin ska, har regeringen utlovat, täckas av staten med 4 miljarder kronor. Det är välkommet för regioner som annars ställts inför omöjliga prioriteringsbeslut. Statens tillskott är naturligtvis bra, men regionerna har ett fortsatt ansvar att vara varsamma med skattepengarna, och effekten blir ännu större om både statens och regionernas medel används där de behövs som bäst!

Ett aktuellt exempel på sparsamhet, som blivit aktuellt av helt andra skäl, är telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden som Region Stockholm sedan 20 år valt att upphandla drift och bemanning av. Det företag (MedHelp) som driver rådgivningen på regionens uppdrag har fått nya ägare, vilket mötts av kritik. Delar av kritiken måste tas på allvar och en gedigen konsekvensanalys görs nu för att undersöka om ägarbytet kan godkännas. Men de kritiker som hävdar att det är bättre att driva tjänsten i egen regi har sannolikt helt andra motiv. De ogillar helt enkelt att offentlig service upphandlas av privata aktörer.

Visst kan man av ideologiska skäl tycka att vård och samhällsservice bör ske i offentlig regi. Men sedan decennier har alltifrån företagshälsovård och vårdcentraler till specialister – och till och med ett av Sveriges bästa akutsjukhus – privata ägare. Lägg till detta all kringverksamhet och stödtjänster (från laboratorier och lokalvård till busstrafik) som regionerna upphandlar från privata aktörer. Att allt detta skulle ske i offentlig regi är inte realistiskt. Det skulle även hindra utveckling och ny teknik som bara kan komma fram i samverkan mellan privat och offentligt. Och vi kan knappast tvinga alla välfärdens medarbetare att enbart ha regionen eller kommunen att välja på som arbetsgivare.

Det centrala är resultaten: För en verksamhet som 1177 Vårdguiden är två av de viktigaste måtten svarstid och korrekta bedömningar. Här sticker Region Stockholm, som upphandlar verksamheten, ut positivt med svarstider på cirka tre minuter istället för ett rikssnitt som är nära fyra gånger längre. Att som orolig patient få vänta 12 minuter istället för 3 innan man ens kommer fram är inte ett mått på att kvaliteten blir bättre i egen regi. Särskilt inte när även kostnaden per samtal är hälften i Stockholm jämfört med resten av landet. Hälften av kostnaden och fyra gånger snabbare svar, med andra ord. Så hanteras skattemedel på bästa sätt.

Om en region kan upphandla en tjänst till en lägre kostnad men till samma eller bättre kvalitet så borde det inte vara möjligt att avstå. Det gäller inte bara sjukvårdsrådgivning utan borde vara självklart också för verksamheter som kollektivtrafik, beställningscentraler för sjukresor och tvätterier, där det finns förutsättningar för upphandling i konkurrens. Sammantaget handlar det om åtskilliga hundratals miljoner som kan sparas. Ytterst drabbas medborgarna dubbelt om regionpolitikerna avstår från att spara stora belopp samtidigt som innovativa företag förhindras att utveckla tjänsterna.

Det viktigaste borde alltid vara att lägga så stor del som möjligt av våra skattekronor på att möta, vårda, behandla och bota patienter. Frågan borde, inte minst under kommande år, ständigt vara vilka verksamheter som kan utföras till lägre kostnad och till bättre kvalitet genom upphandling, och därmed frigöra pengar till att beta av vårdskulden!

Daniel Forslund, ordförande (L) Regionstyrelsens Innovations- och utvecklingsutskott, Region Stockholm

Pia Kinhult, tidigare regionråd Skåne, fd ledamot i Inera

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev