söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fler kommunala bostadsbolag behöver sänka sina inkomstkrav”

Sedan 2012 har åtta kommunala bolag sänkt sina inkomstkrav. Men vi skulle vilja att de blev fler, skriver Susanne Sjöblom, Hyresgästföreningen, och Curre Hansson, PRO i Stockholm.

Publicerad: 15 september 2022, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen Region Stockholm och Curre Hansson, ordförande PRO Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

BostadspolitikBostadspolitikenBostäderPensionärer

Hyreshöjningar, ombildningar och renoveringar som driver upp bostadskostnaderna. På Pensionärernas riksorganisation och Hyresgästföreningen i Stockholm möter vi dagligen oroliga pensionärer som inte klarar ökade utgifter. Vi kan konstatera att dagens bostadspolitik brister för dem i samhället som saknar hög inkomst eller pension. 

Den oro som många av våra medlemmar känner är befogad. Efter en renovering höjs hyran i genomsnitt med 50 procent, ofta mer än så. Med de genomsnittliga inkomster som landets pensionärer har (16 500 kronor i månaden för kvinnor och 19 800 kronor i månaden för män) räcker inkomsten många gånger inte för att betala hyran. Det gör pensionärer till en grupp som är särskilt utsatt för risken att drabbas av vräkning på grund av renovering, så kallad ”renovräkning”. 

LÄS MER: Kommuner: Karolina Skogs utredning otillräcklig – ger inte alla chans till bostad 

Samtidigt skulle var tredje person i åldern 60–79 år vilja bo mindre än de gör i dag. Att äldre får möjlighet att byta bostad efter behov är avgörande för rörligheten på bostadsmarknaden. Bygger vi fler bostäder med rimliga hyror kan det sätta i gång flyttkedjor och öppna för att trångbodda familjer får tillgång till större lägenheter.  

Inkomstkraven för att få bostad har länge varit ett stort hinder för pensionärer. En glädjande trend är att fler bostadsbolag i dag säger ja till hyresgäster med låg inkomst. Sedan 2012 har åtta kommunala bolag sänkt sina inkomstkrav. Men vi skulle vilja att de blev fler! Många bostadsbolag kräver fortfarande att inkomst före skatt ska vara tre gånger hyran, vilket direkt sorterar bort en stor andel av våra pensionärer. 

Kommunerna tar inte heller sitt ansvar då fler än åtta av tio kommuner har brist på senioranpassade bostäder. På grund av detta får vi varje dag in samtal från pensionärer som är oroliga för sin bostadssituation. Det är hög tid för en ny bostadspolitik som tar hänsyn till våra pensionärer. 

Våra förslag är: 

Att de kommunala bostadsbolagen och privatvärdarna ställer rimliga inkomstkrav som inte utesluter pensionärer från att få en lägenhet.

Att hyresgäster får en lagstadgad rätt till inflytande vid renoveringar.  

Att bostadstillägget följer den allmänna prisutvecklingen. 

Att alla kommuner tar sitt ansvar och ser till att antalet senior- och trygghetsboenden överensstämmer med behoven. 

Nu vill vi se handlingskraft från våra folkvalda politiker. Stockholms och Sveriges pensionärer ska ha en bättre boendesituation.

Susanne Sjöblom, ordförande, Hyresgästföreningen Region Stockholm

Curre Hansson, ordförande PRO Region Stockholm

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev