tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fi: Legalisera inte cannabis – förbättra vården istället

Feministiskt initiativs bestämda uppfattning är att det inte behövs fler beroendeframkallande preparat med hälsovådliga effekter på marknaden. Det är dessutom inget staten bör eftersträva för att få in skatteintäkter på, skriver partiföreträdaren Farida al-Abani och socialpolitiske talespersonen Joakim Månsson Bengtsson.

Publicerad: 12 november 2020, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det går inte att bortse från att en legalisering av droger skulle ha en normsättande effekt,” skriver Farida al-Abani och  Joakim Månsson Bengtsson

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

NarkotikaBeroendevårdMissbruksvårdFeministiskt initiativ

Det finns de som hävdar att det behövs en legalisering av cannabis i Sverige, från både höger och vänster i svensk politik. Det argument som förs fram för en sådan lagändring är att det skulle medföra att den drogrelaterade brottsligheten skulle minska. Förslagets förespråkare menar också att den skatt som skulle inkomma av laglig försäljning bör gå till att bekämpa brottsligheten. För oss i Feministiskt Initiativ väcker dessa förslag många invändningar. I stället för att normalisera användningen och öka beroendet av cannabis vill vi uppmärksamma och uppmuntra att lägga energi på:

■ att så många som möjligt ska få hjälp med sin beroendeproblematik,
■ att anpassa vården efter behoven,
■ att lägga fokus vid tidig upptäckt,
■ att arbeta förebyggande,
■ att motverka industrins inflytande och marknadsföring,
■ att förbättra kontakten mellan ansvariga instanser så att ingen faller mellan stolarna.

Det går inte att bortse från att en legalisering av droger skulle ha en normsättande effekt. Feministiskt initiativs bestämda uppfattning är att det inte behövs fler beroendeframkallande preparat med hälsovådliga effekter på marknaden. Det är dessutom inget staten bör eftersträva för att få in skatteintäkter på. Därutöver är det naivt att tro att ökad statlig försäljning av beroendeframkallande preparat skulle generera en större skatteintäkt än kostnaderna orsakade av samma försäljning.

När staten normsätter bruket av cannabis kommer försäljningen och bruket med all sannolikhet att öka. Tillgänglighet och normalisering ökar efterfrågan. Med den ökningen följer också naturligtvis en ökad beroendeproblematik hos fler.

Feministiskt initiativ vill satsa betydligt mer på beroendevården i stället, ingen ska behöva vänta i kö på att få den vård den behöver och vill ha. Det ska vara lätt att komma in och få hjälp av det offentliga, fritt från stigma och dömanden, när en person vill sluta bruka. Mer behövs också göras för att sänka denna barriär.

Beroendesjukdomar är svåra för alla inblandade, nära och kära, ens egen mentala och fysiska hälsa, ökar riskbeteenden etcetera. Vi har största respekt för denna sjukdom orsakad av beroendeframkallande preparat och menar att det inte behövs mer av de varorna på marknaden.

Narkotikaindustrin med många lobbyister jobbar hårt för att ändra på svensk lagstiftning och det görs i ett enda syfte: att öka försäljningen. De har varken folkhälsa eller brottsförebyggande som agenda.

För att ytterligare reducera barriären att söka hjälp vill vi att påföljder för positiva urinprover tas bort och ersätts av erbjudande om behandling från beroendeenhet. För att komma på bukt med försäljningen föreslår vi att juridiska åtgärder och polisiära insatser fokuserar på säljare och inte på enskilda beroende.

Personer med beroendeproblematik bör dessutom alltid bemötas med erbjudande om behandling vilket är en del av vårdkedjan som vi i dag inte lever upp till. För att utöka möjligheten att få hjälp vill vi att beroendeenheter ska byggas upp i hela landet med bättre samarbete mellan socialtjänsten och sjukvården.

Genom att det finns tillräcklig och tillgänglig vård, kunskapshöjande och förebyggande insatser insatser i skolan och till allmänhet om drogers effekter på den mentala och fysiska hälsan samt rätt prioritering från polisväsendets sida kan vi stoppa den drogrelaterade kriminaliteten, hjälpa fler ur beroendet och minska efterfrågan.

Farida Al-Abani, partiföreträdare för Feministiskt initiativ

Joakim Månsson Bengtsson, socialpolitisk talesperson för Feministiskt initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev