Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fi: Kommer ni samarbeta med SD, Anna König Jerlmyr?

Vi är oroade för att Kristdemokraterna och Moderaterna i Stockholm ska gå samma väg som deras rikspartier och sträcka ut en hand till samarbete med Sverigedemokraterna. Frågan är enkel: kan ni tänka er att Samarbete med SD efter nästa val, ja eller nej Anna König Jerlmyr (M), frågar Lisa Palm (Fi), kommunfullmäktigeledamot i Stockholm.

Publicerad: 8 februari 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Tystnaden från Anna König Jerlmyr (M) är oroväckande, anser Lisa Palm (Fi).

Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån / Valery Voennyy, Colourbox


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaModeraternaKristdemokraternaRasism

Jag ställde nyligen frågan i kommunfullmäktige till finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) om hur hon ser på ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna i Stockholm? Fi tycker att väljarna förtjänar att veta i god tid inför nästa val. Media följde upp frågan men finansborgarrådet vägar att ge ett svar, varken till oss eller media.

Anledningen till att Fi tycker att väljarna förtjänar ett svar är att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra, utan ett rasistiskt parti. Ett rasistiskt parti är precis vad tidigare partiledare för Moderaterna har kallat Sverigedemokraterna, därför är vagheten och tystnaden från Anna König Jerlmyr oroväckande. Det blir också svårt för väljarna att veta vad en röst på något av partierna i det nuvarande grönblå styret kommer innebära i praktiken efter nästa val.

Vi har sett en snabb förändring i svensk politik och i den offentliga debatten de senaste åren. Normaliseringen av rasism och föraktet mot feminism är en av de tydligaste tendenserna. Men även om rasismen är mer öppen så ligger den också delvis dold under en demokratisk täckmantel.

Rasismen inom politiken tar sig naturligtvis inte uttryck i form av öppet hat mot grupper med annan hudfärg, förutom när något råkar försäga sig offentligt eller fastnar på en ljudupptagning, utan det tar sig uttryck i en politik som genomgående skyller alla samhällets problem på personer med annan etnisk bakgrund. Det tar sig uttryck genom att företrädare för partiet gång på gång blir påkomna med att sprida rasism i sociala medier under falsk identitet. Men det tar sig också uttryck genom att SD vill att Stockholm ska säga nej till varenda nyanländ person som anvisats till Stockholm. Genom att SD vill sätta stopp för undervisning i hemspråk eller minoritetsspråk eller att sexuella trakasserier förklaras med orden att ”Det är en följd av att för oss främmande värderingar sprids över landet”.

Att så tydligt prata om ”oss” som förmodas ha goda värderingar och ”dem” som förgiftar ”vårt” land med främmande värderingar är ingenting annat än ren rasism. Det är dessutom ett absurt påstående med tanke på alla problem med sexuella trakasserier och annan brottslighet som har uppdagats inom deras eget parti. Sverigedemokraterna är det enda parti i Stockholms stadshus som har gett sina egna politiker dubbla löner, både som politiker och som anställda, och vars gruppledare dessutom arvoderat sin egen fru. Trots dubbla löner har de inte lyckats presentera en fullständig budget.

Nej, Sverigedemokraterna är inte ett parti som alla andra och deras politik bygger på främlingsfientlighet och rasism. Det är inte bara deras historia som ett parti grundat av nazister som gör SD till ett rasistiskt parti, utan det är deras politik här och nu, inte minst på kommunal nivå.

Vi är oroade för att Kristdemokraterna och Moderaterna i Stockholm ska gå samma väg som deras rikspartier och sträcka ut en hand till samarbete med Sverigedemokraterna. Men vi hoppas att Anna König Jerlmyr (M) och Erik Slottner (KD) ska stå emot och vägra att låta SD få en del av makten i vår huvudstad.

Rasism är ett gift i ett tryggt, demokratiskt och välfungerande samhälle. Därför måste alla partier med ryggrad göra allt för att inte släppa in rasismen i politikens centrum. Frågan är enkel, kan ni tänka er att Samarbete med SD efter nästa val, ja eller nej Anna König Jerlmyr?

Lisa Palm, kommunfullmäktigeledamot i Stockholm, Feministiskt initiativ

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev