Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Feminister pratar aldrig om mäns kortare livslängd

Mäns kortare livslängd borde vara en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna, men är en total icke-fråga i feministiska organisationer, skriver Kjell Kampe i en replik till Jona Elings Knutsson.

Publicerad: 25 mars 2019, 09:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Om det är någon grupp som betalar med sina liv för resten av befolkningen så är det i första hand de lågutbildade männen.”

Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

PensionFolkhälsa

REPLIK Läkaren och feministen Jona Elings Knutsson skriver i en krönika i Dagens Samhälle att hon skäms å Annika Strandhälls vägnar. ”Varför höja pensionsåldern lika mycket för alla när medellivslängden bara ökar för vissa och tvärtom sjunker för andra? Successivt ska vi nå 72 års pensionsålder. Då har den genomsnittliga lågutbildade kvinnan 9 år och 3 månader kvar att leva. Kvinnan med hög utbildning har 14 år och 11 månader kvar av livet. Varför ska kvinnor med låg utbildning betala med sina liv för resten av befolkningens framgångar?”

Jag håller med. Men du borde skämmas även för egen del, Jona Elings Knutsson! Befolkningen består faktiskt inte enbart av kvinnor. De lågutbildade männen skulle bara ha 6 år och 3 månader kvar att leva efter pensioneringen, 3 år kortare än de lågutbildade kvinnorna och 8 år och 8 månader kortare än de högutbildade kvinnorna!

Så om det är någon grupp som betalar med sina liv för resten av befolkningen så är det i första hand de lågutbildade männen. Kvinnors medellivslängd ökade dessutom generellt mellan 2017 och 2018 med 0,2 år jämfört med 0,1 för männen. 

Att mäns medellivslängd generellt är 3,5 år kortare än kvinnors borde vara en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna, helt i klass med till exempel jämställda löner, lika hög pension och andel kvinnor i bolagsstyrelser, men det är en total icke-fråga i feministiska organisationer. Det förvånar mig därför inte ett dugg att du som feminist ”glömde bort” männen.

Men jag hoppas att du som läkare ger alla – även män – en god vård präglad av samma omtanke och empati som du hyser för de lågutbildade kvinnorna i det här sammanhanget.

Kjell Kampe, utbildare interkulturell kommunikation, Uppsala

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

PensionFolkhälsa

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev