tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fem steg för minskat importberoende av energi”

För att inte drabbas hårt av de stigande priserna på fossil energi måste samhället med regeringen, regionerna, kommunerna i spetsen sätta produktionsmål för inhemsk energi, skriver 2030-sekretariatets vd Jakob Lagercrantz och läraren Hugo Malm.

Publicerad: 25 oktober 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sätt nationella, regionala och lokala mål för minskad import av energi som kopplas till klimatmålen, skriver Jakob Lagercrantz och Hugo Malm. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


Ämnen i artikeln:

Löfven 2RegionerKommunerElproduktionEnergiKlimatarbetet

Winter is coming var de olycksbådande orden som fick Game of Thrones följare att rysa. En diffus fara närmade sig, obevekligt, till synes utan chans att åtgärda. Lite likt hur gamla Sverige samlade sig inför den skoningslösa vintern.

Nu hör vi domedagsorden regelbundet. Rekordpriset på gas hotar Europa inför vintern. För tiotals miljoner européer är gas det enda möjliga bränslet för uppvärmning. Nästan all fossilgas i Europa importeras, till 41 procent från Ryssland (2019).

Sverige är nästan lika importberoende, då av olja snarare än gas. Vi importerar fossila drivmedel från i huvudsak tre länder; Ryssland (35 procent), Norge (28 procent) och Nigeria (13 procent) enligt siffror från Drivkraft Sverige för 2017. Trenden är ganska stabil, Ryssland är vår största exportör sedan i alla fall 2004. Samtidigt bygger vi sen 2016 upp ett totalförsvar som svar på Rysslands utrikespolitik.

Prisökningen på gas i Europa beror till största delen på att återhämtningen efter pandemin går snabbare än industrin räknat med samt brand i ryska gasanläggningar. Produktionen har inte hunnit öka i lika snabb takt som efterfrågan. Vi ser samma effekter på oljepriset – därav det höga bensin- och dieselpriset. Men priset på den fossila energin ökar även i takt med allt skarpare klimatlarm. 

Klimatlarmen leder nu äntligen till en mer ambitiös klimatpolitik inom EU, men även inom flera länder som nu har tuffare klimatkrav än Sverige. Därmed bör vi rimligtvis se högre kostnader på fossil energi. Då måste vi vara förberedda, mentalt och praktiskt.

För att inte drabbas hårt måste det svenska samhället med regeringen, regionerna, kommunerna i spetsen sätta produktionsmål för inhemsk energi som balanserar importen och ökar den nationella produktionen. 

Vi kommer att behöva en blandning av förnybara energialternativ. Därför bör vi välkomna alla förnybara alternativ som ger en kraftig växthusgasreduktion. Detta ökar även vår robusthet då det minskar vårt importberoende. 

Vi föreslår därför fem steg till regeringen, regionerna och kommunerna för minskat importberoende av energi fram till 2025:

■ Sätt nationella, regionala och lokala mål för minskad import av energi som kopplas till klimatmålen. Finland har som mål att klara minst 55 procent av energibehovet med inhemska källor.

■ Satsa på inhemsk produktion med långsiktiga mål. Det tar tid att produktionssätta en biobränslefabrik.

■ Villkora stora energikonsumenters verksamhet med investering i egen lokal energiproduktion.

■ Komplettera med satsningar på beteendeförändringar för resande och gods.

■ Låta försvaret visa vägen genom att inom ramen för totalförsvaret bli självförsörjande på energi.

Jakob Lagercrantz
Vd på 2030-sekretariatet. Arbetar med omställningen av transportsektorn

Hugo Malm
Lärare och fd rektor för Holma folkhögskola. Medverkade nyligen i Krisledningspodden under ämnet Hållbarhet och krisberedskap

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev