Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Fastighetsavgiften betalar för vår infrastruktur”

Fastighetsavgiften bidrar till att vi kan göra nödvändiga och viktiga investeringar i infrastruktur som stärker och säkrar den pågående fantastiska utvecklingen i Malung-Sälens kommun, replikerar kommunstyrelsens ordförande Hans Unander (S).

Publicerad: 10 december 2021, 13:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sälenfjällen är norra Europas största vintersportområde och befinner sig i en expansionsfas, som vi aldrig tidigare sett, skriver Hans Unander.

Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

FastigheterVA-systemElnätBesöksnäringen

Jag läser med stort intresse artikeln i Dagens Samhälle (23/11) om den kommunala fastighetsavgiftens vinnare och förlorare. Artikeln innehåller påståenden som jag tycker är viktigt att bemöta.

Sälenfjällen är norra Europas största vintersportområde (världens 16:e största) och befinner sig i en expansionsfas, som vi aldrig tidigare sett och med ett investeringstryck vi tidigare inte trott var möjligt. Den närmaste tioårsperioden kan vi räkna investeringar motsvarande 480 000 kronor/kommuninvånare, vilket är nära nog unikt i Sverige. Samma investeringstakt i Stockholms stad skulle innebära 480 miljarder kronor.

LÄS OCKSÅ: Här är fastighetsavgiftens vinnare och förlorare - hela listan: ”Korkat system” 

Vårt näringsliv kan inte flyttas, utan det skapar jobb och tillväxt där den är. Vi har en stark position i dag men behöver stöd och samarbete att behålla och stärka vår ställning.

Sälenfjällen är under stora delar av året Dalarnas i särklass största stad då vi under högsäsong har en befolkning motsvarande Västerås. En sådan stad på fjället behöver bra infrastruktur och den har vi till största delen skapat på egen hand. Vår kommun kan i dag erbjuda näringen både el- och VA-försörjning i den omfattning som krävs och utbyggnaden fortsätter i snabb takt. Blåsljusverksamhet och avfallshantering är andra exempel där vi nu flyttar fram positionerna.

Att storstäderna har vuxit befolkningsmässigt de senaste åren är korrekt. Vi växer också enormt mycket via vår omfattande besöksnäring, som ger sysselsättning åt många och hela tiden ökar antalet anställda.

I Dagens Samhälles artikel hänvisas till den negativa befolkningsutveckling vi hade 2007 men det nämns tyvärr inget om den utveckling vi har i dag, när vi i stället har ett ökande antal invånare. Det är bara att beklaga.

Den aktuella fastighetsavgiften ger oss möjlighet att stödja den positiva utveckling vi nu ser. Den bidrar till att vi kan göra nödvändiga och viktiga investeringar i infrastruktur som stärker och säkrar den pågående fantastiska utvecklingen i Malung-Sälens kommun. 

Hans Unander
Kommunstyrelsens ordförande (S) Malung-Sälens kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev