Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fastighetsägarnas argumentation är ohederlig

Hyresförhandlingarna i Stockholm har inte strandat. Hyresgästföreningen Stockholm har kompromissat och återigen kompromissat, men Fastighetsägarna Stockholm arbetar tyvärr inte på samma sätt, replikerar Hyresgästföreningen region Stockholms Simon Safari och Jan Hedberg.

Publicerad: 16 december 2019, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

kan en hyresvärd få höjd hyra även om Hyresgästföreningen säger nej? Svaret är ja, skriver Simon Safari och Jan Hedberg.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

HyresförhandlingarHyresgästföreningenHyresrätter

Nathalie Brard och Oskar Öholm från Fastighetsägarna Stockholm bedriver en ohederlig argumentation. Hyresförhandlingarna i Stockholm har inte strandat. Det finns inget veto och det går inte att säga att Hyresgästföreningen bestämmer hur hyrorna ska höjas, utan det sker i förhandlingar.

Så, kan en hyresvärd få höjd hyra även om Hyresgästföreningen säger nej? Svaret är ja. Det vore smakfullt om Fastighetsägarna skulle förhålla sig till den sanningen.

Det är inte ansvarsfullt av Fastighetsägarna att de fortsätter utlämna att det just nu pågår samtal om en oberoende tvistlösning inom ramen för de pågående trepartssamtalen, där också Sveriges Allmännytta ingår. Sedan i våras har vi haft 27 arbetsmöten och samtalen fortsätter i detta nu.

Syftet med utvecklingsarbetet är att diskutera och föreslå förändringar som kan skapa ökad effektivitet och förutsägbarhet i befintliga system som bestämmer hyror, i väntan på att utredningen enligt Januariöverenskommelsen sätter igång. Vi, som parter, måste vara delaktiga och vara de som bidrar till konstruktiva synpunkter och förslag och inte överlåta processen till politiken.

De avbrutna förhandlingarna i Stockholm tar Fastighetsägarna som bevis för Hyresgästföreningens alltför starka ställning. Vi vet av erfarenhet att de använder precis samma retorik även när vi kommer överens.

I Stockholm föreslog vi en skrivning om att vi antar att hyresvärdarna följer lagar och förordningar om inget annat framkommit. Det vägrade Fastighetsägarna gå med på, därför bröt förhandlingarna samman. Fastighetsägare har ett lagstadgat ansvar att säkra god boendemiljö. I dag brister enskilda fastighetsägare i sitt ansvar och hyresgäster kan tvingas bo i hus utan godkänd ventilation, med ohållbara radonvärden eller med farliga hissar. Nog är det konstigt att Fastighetsägarna ser som sin främsta uppgift att skydda de hyresvärdar som bedriver en hälsovådlig förvaltning?

Hyresgästföreningen Stockholm har kompromissat och återigen kompromissat. Fastighetsägarna Stockholm arbetar tyvärr inte på samma sätt. Det är besvärligt att ha en motpart i förhandlingarna som konstant hotar med lagstiftning om de inte får sin vilja igenom till punkt och pricka. Vi, parterna, är inte överens om ett ramavtal som fungerar som en guide för de fastigheter som Fastighetsägarna förhandlar i Stockholms Stad. Det går alldeles utmärkt att förhandla utan ramavtal.

Under fyra av de fem senaste åren i Stockholm har det inte funnits något ramavtal med Fastighetsägarna. Vi kommer nu, likt tidigare år att fortsätta de årliga hyresförhandlingarna med respektive hyresvärd. Det har vi gjort i Stockholm utan något anmärkningsvärt antal strandade förhandlingar på fastighetsnivå.

Simon Safari, regionordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm

Jan Hedberg, enhetschef för förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev