Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fastighetsägarna kan göra mer för tryggheten

Det är dags för Fastighetsägarna att höja blicken från hyressättningen och ta tag i de verkliga samhällsutmaningarna. Inte bara i ord utan i faktisk handling.

Publicerad: 20 februari 2019, 08:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi kommer fortsätta arbeta för tryggare bostadsområden och välkomnar fler goda krafter i det arbetet.”

Foto: Åke Ericson


Ämnen i artikeln:

TrygghetAllmännyttanHyresrätterFastigheter

REPLIK I debattartikeln ”Hyresgästföreningen hinder för boendes trygghet” (7/2) lyfter tre fastighetsägarorganisationer frågan om trygghet och arbetet med trygghetsskapande åtgärder i socialt utsatta områden.

Trygghet i sitt boende samt möjlighet till påverkan och inflytande är det som hamnar högst när vi frågar vad som gör att våra medlemmar trivs med sitt boende. Därför uppskattar vi verkligen att flera fastighetsägare satsar på just trygghetshöjande åtgärder.

Påståendet att hyressättningssystemet skulle vara det som står i vägen för trygghetsskapande åtgärder är väldigt konstigt. Trygghet är en av många parametrar som fastighetsägaren kan arbeta med för att påverka bruksvärdet och därmed hyran. Att hyran sätts efter många olika parametrar brukar inte ses som orimligt.

Att den långsiktiga finansieringen av trygghetsskapande åtgärder ska stå och falla med det svenska hyressättningssystemets partsförhållande ställer vi oss därför frågande till. Trygghetsskapande åtgärder påverkar inte bara boendekvalitén, utan även förvaltningskostnaderna. Vi vet att fastighetsägare även kan hämta hem trygghetsskapande investeringar i sänkta underhållskostnader.

Hyresgästföreningen arbetar med att utveckla hyresförhandlingen på många orter. Med lokala modeller för systematisk hyressättning tydliggörs nya parametrar som ligger till grund för hyran. Men i exempelvis Stockholm har endast de allmännyttiga bostadsbolagen velat delta i den utvecklingen. De privata fastighetsägarna väljer att inte delta i arbetet med systematiserad hyra. Vi skulle vilja se ett större ansvarstagande från organisationen Fastighetsägarna när det gäller att engagera sig i detta arbete i hela Sverige. Inte bara i ord utan i faktisk handling.

Precis som fastighetsägaren, kommunen och polisen kan spela en viktig roll för att stärka den faktiska och upplevda tryggheten i våra bostadsområden så kan hyresgästerna och civilsamhället bidra till en positiv utveckling.

Den organisering av hyresgäster som Hyresgästföreningen skapar med sina över 9 000 aktiva förtroendevalda och över 1 100 lokala hyresgästföreningar bidrar till gemenskap och trygghet i våra bostadsområden. Vi arbetar med utvecklingsprojekt som engagerar och organiserar människor i trygghetsskapande åtgärder. Över hela Sverige pågår viktiga projekt i våra bostadsområden. Exempelvis Boskolor eller integrationsprojekt, såsom Världens Mammor.

Hållbara, attraktiva och trygga bostadsområden är en förutsättning för att människan ska trivas och må bra. Därför utvecklar nu och förstärker Hyresgästföreningen sitt arbete med hållbar stadsutveckling runt om i landet. Det gör vi på olika sätt, både lokalt och regionalt. Vi arbetar för att våra stadsmiljöer ska vara levande, inkluderande, trygga och attraktiva.

Tillsammans kan vi göra skillnad i våra bostadsområden men då måste vi höja blicken och fokusera på de stora samhällsutmaningarna, istället för att fastna i en diskussion om hyressättningssystemet. Vi kommer fortsätta arbeta för tryggare bostadsområden och välkomnar fler goda krafter i det arbetet.

Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen

Kenneth Berglund, utredare stadsutveckling Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev