Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Fastighetsägare: Återinför stödet till energieffektivisering

Öronmärkt miljardstöd för energieffektivisering av flerbostadshus riskerar att bli till intet sedan stödet plockats bort ur budgeten av M, KD och SD. Nu måste politiken ta ett omtag – stödet behövs, skriver vd:arna för Sveriges Allmännytta, HSB och Riksbyggen.

Publicerad: 20 december 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Åtgärder som fönsterbyten, tilläggsisolering och installation av effektivare ventilationssystem sparar ofta en hel del energi, men är sällan lönsamma i sig för fastighetsägaren”, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Persson/TT


Ämnen i artikeln:

EnergieffektiviseringAllmännyttanHyresrätterKlimat

I princip samtidigt som Boverket började marknadsföra det nya energieffektiviseringsstödet drogs stödet tillbaka i och med budgetomröstningen i riksdagen. Fyra miljarder kronor fanns planerade för tre års energismarta renoveringar i flerbostadshus. 

Pengarna skulle till stor del tas från EU:s återhämtningsfond och bidra till att få fart på energieffektivisering i flerfamiljshus där behovet är som störst, till mer arbetstillfällen samt till utbildning av nya yrkesarbetande inom byggsektorn. 

LÄS MER: Annika Ekvall: Det kan vara svårt att göra åt pengarna  

Myndigheterna har under det senaste året jobbat föredömligt tillsammans med branschen och riggat med både vägledning, beräkningsverktyg och räknestugor. Även reklamkampanjer för att nå ut brett och underlätta såväl vid ansökan som genom processen har tagits fram.

Fastighetsägare hade precis börjat få information och börjat räkna på att tidigarelägga stora renoveringsåtgärder för att göra smarta helhetslösningar som skulle gynna både boende, ägande och inte minst miljön. Knappt två månader efter det att stödet gick att söka hos länsstyrelsen tog politiken beslut om att avveckla stödet – detta bara en dryg vecka efter att världen vid COP26 i Glasgow enats om att vi behöver öka takten i klimatomställningen.  Snacka om kovändning för den svenska miljöpolitiken. 

LÄS MER: ”Ett gyllene läge att växla upp arbetet med energieffektivisering, kommuner” 

Vid renovering är energieffektivisering endast en av flera aspekter att ta hänsyn till. Åtgärder som fönsterbyten, tilläggsisolering och installation av effektivare ventilationssystem sparar ofta en hel del energi, men är sällan lönsamma i sig för fastighetsägaren. Och det finns en risk att de därför inte prioriteras om de inte är absolut nödvändiga ur ett underhållsperspektiv. 

Vi anser därför att ett energieffektiviseringsstöd är ett bra styrmedel för att få till fler energieffektiviseringsåtgärder som utifrån ett bredare samhällsekonomiskt perspektiv definitivt är lönsamma. Stödet på 50 procent innebär att fastighetsägaren investerar ytterligare 50 procent. Så de fyra miljarderna innebär ytterligare minst 4 miljarder i investeringar, vilket skapar arbetstillfällen.

Signalerna från EU är dessutom mycket tydliga. Gamla direktiv som uppdateras kompletteras med nya krav, där bland annat minimikrav på energiprestanda i befintliga byggnader kan komma att bli retroaktiva. EU pekar samtidigt ut ökad finansiering som en avgörande del för att få till fler energieffektiviseringsåtgärder. Det är därför anmärkningsvärt att detta stöd tas bort. Vi hoppas att politikerna nu återinför stödet så att branschen kan accelerera takten i energieffektiviseringsarbetet och göra nödvändiga renoveringar där behoven är stora. 

Anders Nordstrand
Vd Sveriges Allmännytta

Pernilla Bonde
Vd HSB

Johanna Frelin
Vd Riksbyggen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev