Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Facket lämnar lärarna att koka 

Det är kommuner som skär ned i skolor. Det är därför kommuner som ska ha kritiken, skriver företrädare för Skolföräldraupproret, som tycker att fackförbunden lämnar lärarna i sticket när de istället borde kämpa mot nedskärningarna i skolan.

Publicerad: 11 juni 2019, 11:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lärarnas Riksförbund är för flata mot kommunerna, menar debattörerna.

Foto: Mostphotos


Ämnen i artikeln:

LärareArbetsmiljöKommunerSkolans arbetsmiljö

Lärarnas Riksförbunds ledning bemöter de växande gräsrotsupproren inom lärar- och rektorskåren med en nyväckt aktivitet, inte minst i sociala medier. Budskapet blir tydligt i en artikel i Expressen 9 juni om att ”Lärarna i den kommunala skolan kokar snart sönder”.

Men förbundets brist på kritik mot dem som utför nedskärningarna gör att lärarna lämnas att ligga kvar i grytan. Förbundets vision om att ett statligt övertagande skulle lösa alla problem kommer inte förverkligas på mycket lång tid, om det sker alls. Under tiden skär landets kommuner ned i skolbudgetarna mer än någonsin.

Ofta kallas det på kommunspråk för att ”effektivisera”. Ibland ”spara” och till och med att ”satsa” trots att kostnadsökningar inte är täckta och resurserna till skolan därför krymper. Praktiken blir densamma. Det särskilda stödet ryker först. Därefter minskar elevhälsopersonal och lärartäthet. På många håll blir det betydligt fler barn i klasserna.

Förbundets förslag på krisåtgärd förblir densamma: Ingen kritik mot kommunerna. Medlemmarna i facket ska istället hoppas på förbundets vision om ett statligt övertagande, och att det skulle lösa allt.

Lärarfacken borde istället bjuda starkt motstånd:

- Kräv omförhandling av avtalet med SKL. Där utlovas att kommuner och fack ska arbeta tillsammans för en bättre arbetsmiljö i skolan. Det går inte ihop med nedskärningarna. Kommunerna bryter mot avtalet!

- Stötta de lokala fackavdelningarna i att ta debatt om effektivisering av skolan. Politikerna ser inte de förödande effekter det får på skolans arbetsmiljö.

- Hjälp lokala förbund att granska budgetförslagen som - vad de än kallas - allt oftare egentligen är en minskning av de totala anslagen.

Fackliga medlemmar lokalt har stora chanser att påverka kommuners politiker så att skolornas budget stärks, och därmed lärarnas och elevernas situation. Det är kommuner som skär ned i skolor. Det är därför kommuner som ska ha kritiken.

Cilla Lundström, Initiativtagare till Skolföräldraupproret i samarbete med Lärarupproret och Skolledarupproret

Jessica Hanna-Eklund, Initiativtagare till Skolföräldraupproret i samarbete med Lärarupproret och Skolledarupproret

Katarina Plank, Initiativtagare till Skolföräldraupproret i samarbete med Lärarupproret och Skolledarupproret

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev