Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Mats Reimer: ”Evidensen för psykodynamisk terapi är fortfarande svag”

Även om många patienter tyvärr inte är hjälpta av vare sig läkemedel eller psykoterapi är det ingen tvekan om vilken av de tvenne psykoterapeutiska utbildningarna som har bäst vetenskaplig förankring, slutreplikerar Mats Reimer.

Publicerad: 10 september 2020, 08:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Vi bör vara öppna för att det kan finnas tekniker och manualer från det som räknas som PTD som är användbara, och som med tiden kan få empiriskt stöd, skriver Mats Reimer.

Foto: Andrea De Martin/Colourbox


Ämnen i artikeln:

Vetenskap

Psykolog Thomas Hesslow argumenterar i sin replik för att utbildningarna till legitimerad psykoterapeut även fortsättningsvis ska ske i dubbla spår med en nyare vetenskapsbaserad utbildning och en äldre med rötter i Freuds psykoanalys. Som argument för detta påminner han om att företrädarna för psykodynamiska terapier, PDT, gjort en omvändelse under galgen och sent omsider börjat undersöka om deras behandlingar fungerar.

Hesslow länkar till ett kalkylark, sammanställt av ordföranden i föreningen för den psykodynamiska inriktning som Hesslow vidareutbildat sig i, med alla randomiserade studier, RCT, av PDT man kunnat finna. De listar 256 sådana RCT-studier. När jag i stället går till den medicinska databasen PubMed och söker på de indexerade sökorden för RCT och PDT får jag blott 79 artiklar. När jag söker på RCT och kognitiv beteendeterapi, KBT, finner jag över hundra gånger fler, 8370 stycken.

Vidare länkas i repliken till en metaanalys som sägs visa att PDT är lika effektivt som KBT. Men det stämmer inte helt. Artikeln beskriver faktiskt att sammantaget var PDT mindre effektivt än jämförelsebehandlingen (men skillnaden var mindre än vad man ansett vara en betydelsefull skillnad). De flesta studierna i metaanalysen innehöll mycket få patienter. Den överlägset största studien som ingick, med över 200 patienter varje grupp, visade att KBT oftare än PDT botade social ångest.

För en läkare ter det sig märkligt att i en metaanalys baka samman studier som handlar om vitt skilda diagnoser, från depression och ångest till missbruk och personlighetsstörningar. Dessutom har man inte med studier på de diagnoser där KBT är än mer överlägset: fobier och tvångssyndrom.

Även om många patienter tyvärr inte är hjälpta av vare sig läkemedel eller psykoterapi är det ingen tvekan om vilken av de tvenne psykoterapeutiska utbildningarna som har bäst vetenskaplig förankring. När det är sagt bör vi ändå vara öppna för att det kan finnas tekniker och manualer från det som räknas som PTD som är användbara, och som med tiden kan få empiriskt stöd.

Sveriges riktlinjer för behandling av depression och ångestsyndrom från 2017 baseras på expertgruppens samlade värdering av den vetenskapliga evidensen för olika behandlingar. För måttlig depression, paniksyndrom, tvångssyndrom, social fobi och PTSD anges KBT som något vården ”bör” erbjuda. Manualbaserad korttids-PDT är inte rekommenderad vi ett enda av dessa tillstånd, blott vid depression anses PDT som något sjukvården ”kan” använda sig av.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mats Reimer

Krönikör och barnläkare från Göteborg

Ämnen i artikeln:

Vetenskap

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev