måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

EU-samarbetet skyddar Sverige mot skogsbränder

För den som sett de nedbrunna skogarna i Sverige blir det tydligt vad ett välfungerande EU kan uträtta och vilka förödande konsekvenser dålig samordning och uteblivna samarbeten kan ge, skriver Emma Wiesner (C), kandidat till Europaparlamentet.

Publicerad: 29 april 2019, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Skogsbränder visar att klimatförändringarna påverkar oss här och nu.

Foto: Arne Forsell/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

EUKlimat

Förra sommaren härjades Sverige av de värsta skogsbränderna i modern tid. Människor fick fly från sina hem och se sina hus och marker brinna ned. Trots att sommaren inte börjat än brinner det återigen i våra skogar. Det visar att klimatförändringarna inte är något som ligger i framtiden, utan påverkar oss här och nu.

Vi måste växla upp arbetet mot klimatförändringarna, samtidigt som vi måste anpassa samhället och vår beredskap efter en ny verklighet. För båda delarna är EU-samarbetet helt avgörande. I Europaparlamentet kommer jag därför göra allt jag kan för att få till en ännu mer offensiv klimatpolitik och ett fördjupat säkerhetssamarbete.

Att det inte gick värre i somras beror mycket på den hjälp vi fick från andra länder. Genom EU deltog både polska brandbilar och italienska vattenplan i släckningsarbetet. Att vi tar hjälp av våra grannar är en styrka. Som ett litet land har Sverige inte möjlighet att förbereda sig på alla former av katastrofer, utan är beroende av samarbete. Det är därför välkommet att EU nu tagit initiativ till att bygga upp en gemensam beredskapsreserv. Det är ett utmärkt exempel på ett område där EU borde göra mer, även om det kostar lite.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap presenterade den 24 april alla de åtgärder som de har vidtagit för att Sverige ska stå bättre rustat mot skogsbränder sommaren 2019. Bland de viktigaste punkterna i MSB:s lista är att utöka förmågan att ta emot internationellt stöd och ett mer djuplodande samarbete på nordisk och europeisk nivå. Det är bra och ligger i linje med EU:s ambitioner om ökat samarbete.

Jag är själv uppvuxen i Västmanland där skogsbränder härjade år 2014. För den som sett de nedbrunna skogarna blir det tydligt vad ett välfungerande EU kan uträtta och vilka förödande konsekvenser dålig samordning och uteblivna samarbeten kan ge.

Vi måste samarbeta mer kring hur vi möter katastrofer, men vi måste också samarbeta kring att förhindra dem eftersom klimatförändringar drabbar oss alla. Vad vi gör här i Sverige spelar kanske inte så stor roll för de globala utsläppen, men på EU-nivå kan vi göra desto mer.

En välfungerande europeisk miljö- och klimatpolitik sänker inte bara utsläppen i Europa utan driver också på innovationer och nya klimatsmarta lösningar som exporteras till hela världen. Det är även en väg att gå för att förena guld med gröna skogar.

EU:s utsläppshandel innebär att det nu finns ett pris på att släppa ut i Europa. Tyvärr täcks bara 45 procent av EU:s utsläpp av systemet. I Europaparlamentet kommer jag arbeta för att det ska kosta att smutsa ner. Dessutom måste vi samarbeta mer och koppla ihop våra elnät så att vi effektivt kan ta till vara på all fossilfri energiproduktion. Med en gemensam europeisk elmarknad, istället för 28 nationella kan vi bättre nyttja potentialen med förnybar energi.

Skogsbränderna är en inblick i vad som väntar oss om vi inte agerar mot klimatförändringarna. De måste bli en varningsklocka för oss alla. Genom resultatinriktat arbete och samarbete kan vi vända utvecklingen. Jag hoppas därför att du röstar i EP-valet den 26 maj och kryssar någon som är beredd att hitta lösningar på klimatkrisen.

Emma Wiesner, energiingenjör och Centerpartiets tredjenamn till Europaparlamentet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

EUKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev