Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

EU:s handlingskraft krävs för att rädda klimatet

Vad spelar det för roll om Sverige blir hållbart om inte resten av Europa blir det? En effektiv miljöpolitik förutsätter helt enkelt handlingskraft. EU-samarbetet måste fördjupas för att rädda klimatet, skriver kandidaterna till Europaparlamentet Anders Rehnberg (L) och Maria Weimer (L).

Publicerad: 13 februari 2019, 18:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Få svenska partier är beredda att utveckla EU i en riktning som gör att vi kan ta tag i klimatproblemen på allvar. Det är Liberalerna, skriver, Maria Weimer (L) och Anders Rehnberg (L).

Foto: Liberalerna


Ämnen i artikeln:

KlimatEULiberalerna

Extremväder, stigande havsnivåer, torka och svält. Vi vet att dessa är oundvikliga konsekvenser av den klimatkris som är ett faktum. Gång på gång underskattas hur snabbt vi är på väg mot total katastrof och vi jobbar för långsamt för vända utvecklingen åt rätt håll i tid. Vi underskattar också vikten av samarbete. För vad spelar det för roll om Sverige blir hållbart om inte resten av Europa blir det? EU-samarbetet måste fördjupas för att rädda klimatet.

Det finns många partier som pratar om vikten av miljöarbete på EU-nivå, men få svenska partier är beredda att utveckla EU i en riktning som gör att vi kan ta tag i klimatproblemen på allvar. Det är däremot Liberalerna.

Här är tre av Liberalernas förslag för en mer offensiv klimatpolitik på EU-nivå: .

Inför en europeisk koldioxidskatt. Varken vi eller Liberalerna vill se någon generell beskattningsrätt inom EU. Samtidigt måste vi inse att klimatarbetet inte bara är en nationell fråga. Utsläpp i Slovakien skadar Spanien och föroreningar i Sverige skadar Belgien. Givet hur akut problemet är vore det legitimt att tillåta strikt miljöbeskattning på EU-nivå. En europeisk koldioxidskatt skulle innebära att det blir lika dyrt över hela unionen att skada klimatet och den skulle sätta press på arbetet för hållbarhet. 
Slutför arbetet med EU:s energiunion. Europeiska länders import av rysk gas är oroande av säkerhetspolitiska och klimatmässiga skäl. Att stärka möjligheterna till handel och utbyte av energi mellan EU:s länder är en viktig insats för såväl miljö som säkerhet i Europa. Därför behöver EU:s energiunion bli verklighet och genom att öka överföringen av el mellan länderna och stärka samordningen av energipolitiken. 
Inför en europeisk flygskatt. Liberalerna anser att flyget bör stå för sina klimatkostnader. Nu när Sverige gått före är det hög tid att EU följer efter. En flygskatt inom EU i kombination med satsningar på järnvägen skulle drastiskt kunna minska flygets utsläpp. Det räcker inte att hänvisa till biobränslen, för även dessa ger utsläpp. Liberalerna har också varit tydliga med att vi som privatpersoner måste minska vårt flygande. Att resa är underbart men det är samtidigt ingen mänsklig rättighet att förstöra klimatet.

Marknadsekonomi behöver inte stå i strid med en bättre miljö. Globaliseringen möjliggör teknisk utveckling vilket i sin tur bidrar till den nödvändiga omställningen. Däremot behöver vi se till att utvecklingen sker på ett sätt som främjar hållbarhet snarare än att skada miljön. En energiunion, europeisk koldioxidskatt och flygskatt på europeisk nivå är några av många verktyg vi kan ta till för att åstadkomma hållbarhet.

En effektiv miljöpolitik förutsätter handlingskraft. Många partier pratar om reformer men ska vi rädda klimatet behöver vi göra mer än att prata. Alla enskilda människor kan bidra, men politiska beslutsfattare måste våga gå före. Gemensamma utmaningar behöver lösas gemensamt och därför behöver vi ett starkt EU för klimatets skull.

Anders Rehnberg, kandidat till Europaparlamentet (L)

Maria Weimer, kandidat till Europaparlamentet (L), riksdagsledamot 2014-2018

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

KlimatEULiberalerna

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev