Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett gyllene läge att växla upp arbetet med energieffektivisering, kommuner”

Det nya stödet för energirenoveringar och en ny modell för upphandling som vi nu lanserar, innebär ett gyllene tillfälle för kommuner och regioner att växla upp arbetet med energieffektivisering, skriver Energieffektiviseringsföretagen och Installatörsföretagen.

Publicerad: 1 oktober 2021, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En eftersatt renovering innebär inte bara att värdet på fastigheterna sakta minskar, det slösar med resurser och ger onödigt höga energikostnader,” skriver debattörerna.

Foto: Andrey Popov/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

EnergieffektiviseringKommunerRegionerHållbar offentlig upphandling

En effektivare energianvändning i byggnader är en central del i klimatarbetet. Ändå fördröjs flera goda initiativ runt om i landet i politiska beslutsprocesser och krångliga upphandlingar. 

I dag (den 1 oktober) börjar dock stödet för energieffektivisering av flerbostadshus att gälla. Det betyder att fastighetsägare kan få stöd för upp till hälften av kostnaderna för åtgärder som förbättrar energiprestandan med minst 20 procent.

Det nya stödet är välkommet, inte minst bland kommuner med stora underhållsskulder och stort behov av renoveringar i sina fastigheter under de kommande åren. En eftersatt renovering innebär inte bara att värdet på fastigheterna sakta minskar, det slösar med resurser och ger onödigt höga energikostnader.

Det nya stödet kan ge kommuner bättre ekonomiska förutsättningar att komma i gång med energirenoveringar. Samtidigt vet vi att offentliga upphandlingar ofta uppfattas som både krångliga och tidsödande, och kan vara ett minst lika stort hinder.

För att underlätta för fastighetsägare har Energieffektiviseringsföretagen och Installatörsföretagen, tillsammans med Upphandlingsmyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), tagit fram en ny modell upphandling av energieffektivisering i offentliga byggnader.

LÄS OCKSÅ: Miljonbelopp att vinna genom energieffektivisering 

Med EnOff, som modellen kallas, räcker det med en upphandling för att effektivisera ett helt bestånd med flera byggnader. Genomförandet utförs stegvis, som optioner, och bygger på samverkan mellan beställare och leverantör. Det sänker tröskeln och gör det enklare att komma i gång, samtidigt som det ger kontroll över kostnader och resultat genom hela projektet.

Med modellens stegvisa genomförande kan fastighetsägaren ta ett helhetsgrepp över energieffektiviseringen, utan att låsa fast sig. Genom att bedöma den samlade, långsiktiga lönsamheten för flera åtgärder eller byggnader, kan även mindre lönsamma åtgärder rymmas i projekten. Det gör att mer genomgripande effektiviseringar kan åstadkommas, ofta med energibesparingar på uppåt 50 procent.

LÄS OCKSÅ: Sverige behöver ett samhällbyggnadskliv – nu!

Först ut att använda modellen är Enköpings kommun, som ser möjligheter både att snabbare nå kommunens mål för energieffektivare fastigheter och att bidra till länets ambition att öka takten i genomförandet av klimatåtgärder. 

För både boende och kommuner är fördelarna med energirenovering tydliga. Det ger bättre inomhusmiljö, tryggare bostadsområde och när energikostnaderna minskar kan pengarna komma till bättre nytta på annat håll.

Energieffektivisering av fastigheter ger inte bara omedelbar energi- och klimatnytta, det underlättar också omställningen av övriga samhället. En minskad elanvändning i byggnader kan göra det betydligt enklare och billigare att klara vinterns effekttoppar i ett förnybart elsystem. En minskad användning av fjärrvärme kan frigöra biobränslen som kan användas för drivmedel och biobaserade produkter.

Sveriges kommuner har ofta varit föregångare i klimatarbetet, med högt ställda mål. Med det nya stödet till flerbostadshus och en ny, enklare modell för upphandling, finns nu ett gyllene tillfälle att få i gång en renoveringsvåg i Sverige och för kommunerna att växla upp arbetet med energieffektivisering av sina fastigheter.

Lotta Bångens
Vd på Energieffektiviseringsföretagen

Ola Månsson
Vd på Installatörsföretagen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev