Debatt
”Entreprenörskapet riskerar att minska i skolan”
Regeringen och Skolverket missar en gyllene chans att ge unga bättre livschanser med sin nya ämnesbetygsreform, anser debattörer från Ung Företagsamhet.
Publicerad: 31 mars 2023, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Pontus Ekstam och Linda Östensson från Ung Företagsamhet (UF).
I över 40 år har vi på den ideella utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap. Det här läsåret slår vi nytt rekord med hela 37 054 elever som driver UF-företag. Varje år jobbar vi med lärare och elever på drygt hälften av Sveriges grundskolor, genom våra läromedel, utbildningar och inspirationsmöten.
Genom entreprenörskap får eleverna på grundskolan och gymnasiet utlopp för sina kreativa idéer. De utvecklar förmågor som att samarbeta och ta ansvar och de får ökat självförtroende. De rustas helt enkelt bättre för sin fortsatta skolgång och sitt arbetsliv, oavsett om det blir som egenföretagare eller som anställd.
LÄS MER: Lista: Här blev nästan hälften underkända i matte
Forskning visar även att elever som drivit UF-företag senare i livet får färre arbetslöshetsdagar, är mer benägna att starta eget företag och anställer fler. UF-företagande och entreprenörskap bidrar också till att öka jämställdheten i samhället.
Vi är stolta över vad vi åstadkommit – men inte nöjda. Vi vill och kan göra mer.
Ung Företagsamhet verkar för att ge alla unga, oavsett bakgrund, chansen att utveckla sin företagsamhet under sin skolgång. Vi står redo att stötta fler skolor och lärare, för att ge fler elever möjligheten att lära sig entreprenörskap under hela sin skolgång. Men för att göra det behöver förutsättningarna ändras. Det handlar inte om att satsa stora pengar, men det krävs politiska beslut.
Just nu pågår en ämnesbetygsreform för gymnasiet som leds av Skolverket, där nuvarande system med kurser ska göras om till ämnen. Från 2025 kommer gymnasieelever återigen få ämnesbetyg istället för kursbetyg. Vi stöttar fullt ut utredningens mål men oroas över att reformen – enligt nuvarande förslag där delar redan ligger på regeringens bord – riskerar att minska entreprenörskapet i skolan, när det istället behöver öka.
Vi är heller inte ensamma i vår oro. Under den första remissomgången fick vår hållning stöd av såväl många lärare som stora aktörer inom näringslivet, exempelvis Svenskt Näringsliv och Företagarna. Våra gemensamma krav fick till viss del gehör då Skolverket backade från att ta bort entreprenörskap som obligatoriskt på en inriktning av Ekonomiprogrammet. Det är bra, men gör att vi egentligen bara är tillbaka på ruta ett.
Vi har nu lämnat in vårt andra remissvar och är fortsatt oroade. Exempelvis föreslås ämnen där eleverna skulle kunna få träna sitt entreprenörskap och sina entreprenöriella förmågor tas bort på en programinriktning. I ett annat fall flyttas en inriktning mellan två program, vilket gör att Entreprenörskap som ämne försvinner helt för de eleverna. Men framför allt missar Skolverket en stor chans att lägga till Entreprenörskap som programgemensamt ämne i flera program.
Detta anser vi rimmar dåligt med att entreprenöriella förmågor finns med i examensmålen för de flesta program. Det är också en av åtta nyckelkompetenser som EU pekar ut och ger färdigheter som efterfrågas på arbetsmarknaden.
Vi vill därför att:
* entreprenörskapskursen/ämnet görs obligatoriskt på fler program, exempelvis där det redan finns i examensmålen men eleverna inte läser kursen/ämnet
* entreprenörskursen/ämnet görs tillgängligt som individuellt val på samtliga program genom ett tillägg i gymnasieförordningen
* entreprenörskap finns med i ämnen inom grundskolan (som samhällskunskap och teknik) och inte bara i en portalparagraf i läroplanen för grundskolan.
Vi anser att regeringen måste ge Skolverket detta i uppdrag, antingen via ändringar i den pågående ämnesbetygsreformen eller i ett tilläggsuppdrag.
En ökad ung företagsamhet ger kraft till en positiv samhällsförändring. Det kan vara en väg in på arbetsmarknaden i ett nytt land, ett sätt att bryta utanförskap, eller en del av återhämtningen efter en pandemi eller recession. Sverige har inte råd att missa det här gyllene läget.
Pontus Ekstam
Tf vd, Ung Företagsamhet (UF)
Linda Östensson
Gymnasieansvarig, Ung Företagsamhet (UF)
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.