Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

En visionslös regering, som bara är ”emot”

Det ser nu ut som att vi får en regering som bildas bara för att vara emot två partier snarare än för en bättre framtid. 2022 kommer priset för detta att bli mycket högt, skriver Carl Schlyter (MP).

Publicerad: 16 januari 2019, 09:57

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

En regering som bara hotar med en mardröm, utan att ha en egen idé kommer inte funka.

Foto: Johanna Lundberg, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaVänsterpartietRegeringenLöfven 2Regeringsbildningen

Länge hade Sverige regeringar som var för något, en idé om en bättre framtid. Nu får vi en regering som bildats för att vara emot något och det kommer inte att fungera. När man inte längre har en tydlig vision, en dröm, att sälja till folket börjar man i stället att hota med en mardröm. Sverigedemokraterna som parti blir hotet, mer än till och med deras konkreta förslag. Plötsligt kan man samlas kring tanken att ”Vi är bättre än dem, rösta på oss!”. Med en sådan valrörelse är det inte konstigt att det blir svårt att bilda regering, än svårare när dessutom Vänsterpartiet av vissa utmålas som extremistiskt.

När vi nu får en regering som bildas för att vara emot två partier snarare än för en bättre framtid blir inte politiken den man förväntar sig. Socialdemokraterna kommer att sänka skatter för rika och företag, försämra arbetsvillkoren för många och hyresvillkoren för en del. Klyftorna kommer att öka. Höjda pensioner blir en liten tröst, i den mån privata bolags fondavgifter och ett börsfall inte raderar ut höjningen.

Miljöpartiet å sin sida får visserligen skatteväxling och återställd flygskatt, men när klyftorna växer ökar utsläppen. När klyftorna växer blir det mer rationellt att kämpa hårdare för att höja sin inkomst, eftersom barnens framtid hotas om man inte kan hamna där det finns bra vård, skola och omsorg. Samhället blir mer materialistiskt, för när klyftorna växer blir det viktigare att med hjälp av rätt varumärken och livsstil markera att man har lyckats.

Klyftorna växer även mellan stad och land. Handelsavtal, globalisering, stora bolags uppköp av mindre företag gör att både makt, pengar och service koncentreras till storstäderna. Då tvingas många mot sin vilja flytta dit, bostadsbrist uppstår och hyror/lån stiger till skyarna. I den mån vanligt folk får del av skattesänkningar hamnar ändå det mesta i bankens eller hyresvärdarnas fickor. De senaste 20 åren har den rikaste procenten höjt sina inkomster med cirka 350 procent medan de flesta fått nöja sig med 50 procent.

Den nyliberala logiken inför valtvång, där den ene ställs mot den andre och självklar samhällsservice blir något man får kämpa sig till. Grupp ställs mot grupp. Människor som känner sig otrygga för sin framtid proteströstar på missnöjespartier.

Missnöjespartier kan bara bekämpas om man bekämpar grundorsakerna till missnöjet. Vill man vinna väljarnas förtroende räcker det inte att vara bättre än det sämsta alternativet, det gäller att erbjuda något bra.

Klimathotet och hotet mot den biologiska mångfalden ställer oss inför en gigantisk utmaning. Här krävs en långt snabbare omställning än vad något parti orkar prata om. De växande klyftorna måste bekämpas, bara om människor känner sig trygga vågar man vara med på en sådan omställning. Vi behöver återföra makt, pengar och service till landsbygden. Konkurrenstänket måste få ett slut, annars får vi motmänniskor i stället för medmänniskor.

Regeringsuppgörelsen ökar klyftorna, är otillräcklig för att lösa miljöproblemen och löser inte de problem folk tycker är viktigast. Den kommer även fundamentalt att misslyckas med att stoppa Sverigedemokraternas inflytande. När högerpartier bedriver högerpolitik kommer kommer kritiken från rödgrönt håll att växa, men när rödgröna bedriver högerpolitik kommer kritiken från vänster att tystas i ”lojalitet” med regeringspartierna. Då står Sverigedemokraterna där som det tydligaste oppositionspartiet, som kritiserar högerpolitik med än mer extrem höger. Priset för att stoppa en  högerregering kommer 2022 visa sig bli mycket högt.

Carl Schlyter, f.d. riksdagsledamot/EU-parlamentariker (MP)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev