Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ekström: Min viktigaste uppgift är att öka jämlikheten i skolan

Kritiken mot likvärdighetsbidraget som Lärarnas riksförbund framför måste nyanseras med några fakta. Bidraget ska även framöver gå till satsningar på undervisning och elevhälsa. Att fortsätta satsningarna på skolan och stärka jämlikheten är min viktigaste arbetsuppgift som utbildningsminister, replikerar Anna Ekström (S).

Publicerad: 15 januari 2020, 09:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Likvärdighetsbidraget ska även framöver gå till satsningar på undervisning och elevhälsa,” skriver Anna Ekström (S).

Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

EleverAnna EkströmUndervisningElevhälsaJämlikhet

Tänk om regeringen inte hade satsat miljarder på skolan genom ett antal större riktade statsbidrag under de senaste åren? Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén har helt rätt i att skolans förutsättningar i så fall hade varit betydligt sämre. Men när det gäller borttagandet av kostnadsvillkoret inom likvärdighetsbidraget måste den bild Lärarnas riksförbund målar upp nyanseras med några fakta.

Regeringen genomför steg för steg Skolkommissionens förslag. Det likvärdighetsbidrag som Skolkommissionen föreslog har införts och kommer år 2021 uppgå till 6,2 miljarder kronor per år, vilket är 200 miljoner mer än Skolkommissionen föreslog.

I Skolkommissionens förslag ingick också en minskning av antalet sökbara statsbidrag till förmån för större och mer användbara statsbidrag, varför kommissionen också angav att bland annat lågstadiesatsningen borde avvecklas.

Kostnadsvillkoret för likvärdighetsbidraget tas bort för att de miljarder som regeringen nu satsar på skolan ska göra nytta i klassrummen och bidra till att öka jämlikheten i skolan, i stället för att riskera att stanna i statskassan.

Kostnadsvillkoret har i praktiken gjort att huvudmännen varit tvungna att öka kostnaden per elev varje år. Att kostnaden i vissa fall sjunker något per elev för vissa skolor behöver dock inte innebära att huvudmannen har dragit ner på utgifterna eller genomfört insatser som påverkar utbildningens kvalitet negativt. Detta kan i stället ha demografiska skäl, såsom en förändrad elevsammansättning eller huvudmännens olika strukturella skillnader.

Likvärdighetsbidraget ska även framöver gå till satsningar på undervisning och elevhälsa. Nu skärps kontrollen då det blir obligatoriskt för alla huvudmän att lämna in en plan till Skolverket över de insatser som ska genomföras, som ska följa upp att statsbidraget verkligen används till insatser som stärker likvärdighet och kunskapsutveckling.

Att fortsätta satsningarna på skolan och stärka jämlikheten är min viktigaste arbetsuppgift som utbildningsminister. För det arbetet ligger Skolkommissionens förslag som en viktig bottenplatta att bygga vidare på.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev