torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ekström ger sig på laglydiga kristna skolor

Än en gång flyttar utbildningsminister Anna Ekström (S) fokus från skolans verkliga problem och hittar en lättköpt syndabock att lasta sina egna försummelser på; de kristna friskolorna.

Publicerad: 30 mars 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”När kommer ministern härnäst att lyfta ett enskilt fall på något annat skolområde till ett rikstäckande case för att nå ett bestämt politiskt syfte?” Foto: Erik Simander, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Anna EkströmReligiösa friskolorReligionFriskolor

”Präster och imamer ska inte bestämma i svenska skolor” (SvD 28/3). Med glädje kan jag konstatera att utbildningsminister Anna Ekström (S) äntligen är upprörd över något i den svenska skolan. Tyvärr är det en missriktad upprördhet.

Det hela handlar om att Skolinspektionen riktat kritik mot tre konfessionella friskolor, eftersom man anser att dessa skolor brutit mot skollagen genom att inte hantera ickekonfessionalitetskravet runt undervisningen i skolan korrekt.

Största vreden riktar Ekström mot två kristna skolor. Det ena exemplet handlar om evolutionsläran, Ekebyholmsskolan i Norrtälje, och det andra om homosexualitet, Hällebergsskolan i Uddevalla. Dessa skolor utgör 2 av 60 kristna friskolor i landet och 60 skolor innebär i sin tur mindre än en procent av Sveriges skolor.

Dessa promille av svenskt skolväsende får alltså ministern att gå i taket, medan horder av sjunkande kommunala skolor går fria.

Ska då några kristna skolor ur denna utrotningshotade minoritet ha rätt att bryta mot skolans regelverk? Nej naturligtvis inte och genom åren har ingen av de få kristna skolor, vars personal någon gång gjort sig skyldig till någon form av regelbrott runt konfessionaliteten, dömts för detta. Alla anmärkningar har omedelbart åtgärdats och om det behövts har personal avskedats. Sanningen är att detta handlar om laglydiga skolor, som år efter år driver skolor helt i enlighet med en lagstiftning om utbildning som per definition ska ske utifrån kristen etik och västerländsk humanism, men som via en mycket anmärkningsvärd värdeglidning kommit att styras utifrån ateistisk sekulärhumanism.

Vart tog den kristna etiken vägen och hur blev västerländsk pluralistisk humanism synonymt med dogmatisk sekulärhumanism?

Trots den glidningen vågar jag, utifrån mycket god insyn i dessa skolor, påstå att få skolor försvarar olika pluralistiska värderingar inklusive ateistisk sekulärhumanism, mer och bättre än dessa skolor. Det ligger nämligen i kristendomens natur att dels vara lojal och lydig mot lagstiftningen, dels att stå upp för andras rätt att ha andra värderingar än de man själv har. Därför blir jag upprörd över att Anna Ekström än en gång flyttar fokus bort från de verkliga och väldefinierade problemen i svensk skola och hittar en lättköpt syndabock att lasta sina egna försummelser på.

Ekebyholmsskolan har dristat sig att inför Skolinspektionen hävda en alternativ tolkning av lagen och när det inte beaktas anpassar man sig snällt och är lojal mot det rådande regelverket. Men det uppmärksammas inte, för då blir inte värdet av dessa syndabockar detsamma.

Vi som jobbar med de kristna skolorna tycker precis som resten av Sveriges befolkning olika i olika frågor, men konsensus runt att följa alla skolans regler och lagar och inte samtidigt ha några dubbla agendor är total. Däremot läggs ingen tankeofrihet på våra medlemmar, och i den mån man vill hävda att vissa elever känner sig kränkta av evolutionsläran, som enligt inspektionen anförts från Ekebyholmsskolan, så bestraffas inte dessa skolor av Friskolerådet. Det uppmuntras å andra sidan inte heller. Det är upp till myndigheten att avgöra vad elever får känna sig kränkta av i den mån myndigheten besitter den kompetensen.

Naturligtvis är det ingen kränkning per definition och definieras inte heller som så av de kristna skolorna. Inte heller underminerar skolorna undervisning om evolutionsläran.

Om någon talar ofördelaktigt och kränkande, om än subtilt, om homosexuella så beivras det dock. Det strider nämligen mot skolornas värdegrund och likabehandlingsplaner.

När kommer ministern härnäst att lyfta ett enskilt fall på något annat skolområde till ett rikstäckande case för att nå ett bestämt politiskt syfte? Ändamålen helgar inte här medlen. Är nästa strategi från regeringens sida att använda kulturministern till att stänga alla teatrar på grund av av att en del män (betydligt fler än två) uppför sig svinaktigt?

En ännu strängare granskning av konfessionella skolor välkomnas! En extern prövning så att denna granskning blir objektiv och rättssäker är nödvändig!

Fotnot: I fredags kom beskedet att Skolinspektionen avslutat tillsynen av Hällebergsskolan i Uddevalla då bristerna åtgärdats.

Bo Nyberg, rektor på Källskolan i Kungsängen, ordförande Kristna Friskolerådet, styrelseledamot Friskolornas riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev