Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ekologiska livsmedel är en ren och skär bluff”

Det finns inga skäl för ekologiska livsmedel, som håller för en närmare granskning. Ekologiskt jordbruk är ett genomskinligt sätt att grönmåla den katastrofala djurindustrin vars konsekvenser för miljön, resursförbrukningen och djuren sedan länge är väldokumenterad, skriver Jonas Paulsson, initiativtagare till Köttfri måndag.

Publicerad: 28 oktober 2020, 19:09

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”90 procent av den ekologiska skörden i Sverige blir djurfoder,” skriver Jonas Paulsson.

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Ekologisk matKlimatJordbruk

Anita Falkenek, vd på Krav, skriver att svenska kommunpolitiker bör öka andelen ekologiska livsmedel inom offentlig omsorg. Hon menar att det finns en folkligt stöd för det samt att det är nödvändigt för att möta klimatkrisen och värna den biologiska mångfalden. Det är tyvärr möjligt att den oinsatta allmänheten stödjer satsningar på ekologiska livsmedel, men i övrigt finns det inget som helst faktastöd för hennes påståenden.

Det finns faktiskt inga skäl för ekologiska livsmedel, som håller för en närmare granskning. Redan 2009 skrev ett dussin blytunga forskare en kritisk artikel i SvD med rubriken "Tveksam vinst med ekolantbruk". 

90 procent av den ekologiska skörden i Sverige blir djurfoder. Slutsatsen kan endast bli den att ekologiskt jordbruk är ett genomskinligt sätt att grönmåla den katastrofala djurindustrin vars konsekvenser för miljön, resursförbrukningen och djuren sedan länge är väldokumenterad.

Ekologiskt jordbruk ökar näringsläckaget per producerad enhet livsmedel, eftersom gödsling med kobajs innebär sämre möjligheter att gödsla med precision. Dessutom är det väl belagt att ekologiska skördar är mindre och mängden mark som behövs ökar för att producera samma mängd livsmedel. Det blir alltså mindre mark över till koldioxidbindande träd och vilda djur, det vill säga biologisk mångfald.

Det finns inga folkhälsomyndigheter i världen eller seriösa organisationer som förespråkar ekologiska livsmedel för folkhälsans skull.

Jag skulle vara beredd att satsa min civilingenjörsexamen från teknisk fysik, om den hade något värde, på att ekologiska livsmedel är en ren och skär bluff. Mot den bakgrunden är det tragiskt och djupt allvarligt att Sveriges riksdag fattat beslut om att 60 procent av maten inom offentlig omsorg ska vara ekologisk samt att 30 procent av åkermarken ska brukas ekologiskt.

Det är som om riksdagen beslutat att 60 procent av alla behandlingar inom vården ska ske med alternativmedicin eller att 60 procent av alla väderprognoser ska göras med astrologi och spågummor.

Jonas Paulsson, initiativtagare Köttfri måndag

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ekologisk matKlimatJordbruk

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev