Debatt
Efter bomberna – skärp kontrollerna av sprängmedel
Hur kan sprängämnen hamna i så fel händer? Tillsynen måste nu ses över – räddningstjänsten bör ges större befogenheter att dra in tillstånd vid oegentligheter, skriver Ole-Jörgen Persson (M), ordförande i Storstockholms brandförsvar.
Publicerad: 7 februari 2020, 04:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Sprängningarna som drabbat Sverige innebär en stor fara för många medborgare, skriver debattören. Foto: Petter Arvidsson, Bildbyrån
På kort tid har flera kraftiga sprängningar drabbat svenska storstäder, inklusive min hemstad Stockholm. Dessa sprängningar är helt nytt för Sverige och vittnar om en rejäl eskalering av de kriminellas våldskapital. Det innebär en stor fara för många medborgare och ökar otryggheten.
Med anledning av de sprängningar som skett i närtid, och kraften i dem, är det angeläget att resa frågan om hur sprängämnen kan hamna i så fel händer.
Polisen samlar nu sina resurser för att gripa de skyldiga. Men för att försvåra för kriminella att spränga igen måste reglerna och tillsynen av sprängämnen ses över. I dag utesluter inte polisen möjligheten att sprängämnena för de senaste dåden kan ha kommit från den öppna marknaden, som byggarbetsplatser. Det är i så fall ett stort misslyckande från samhällets sida, som skyndsamt måste åtgärdas.
Som ordförande för Stockholms stads räddningstjänst, Storstockholms brandförsvar, ser jag ett behov av att den S-ledda regeringen skärper lagstiftningen.
I dag utför kommunens räddningstjänst enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor (LBE) noggranna kontroller om förvaring och hantering för verksamheter som söker tillstånd för sprängämnen. Kontrollerna görs regelbundet, mot bland annat polisens brotts- och misstankeregister. Räddningstjänsten har också ansvaret för att säkerställa att utövaren har kunskapen och de praktiska förutsättningarna för att använda sprängämnen.
Däremot är det utövaren själv som bär ansvaret för hur sprängämnen hanteras, och räddningstjänsten kan inte dra in tillstånd eller dela ut viten om de skulle upptäcka oegentligheter. Det kan bara polisen och domstol göra.
Svensk lagstiftning behöver här förändras och ta efter den finska. I Finland är det räddningstjänsten själv som inspekterar och utdömer viten vid brister. Givet den senaste tidens sprängningar behövs en seriös diskussion om inte den svenska räddningstjänsten ska följa Finlands exempel och ges större muskler i kontrollen av sprängmedel i samhället.
Samhället måste reagera när våldsanvändningen eskalerar. Alla aktörer har en skyldighet att se över och förbättra sitt arbete, det gäller också räddningstjänsten.
Om räddningstjänsten kan göra mer för att kontrollera sprängämnen bör den ges det uppdraget. För att förhindra och försvåra för de kriminella bör riksdagen och regeringen omedelbart se över lagstiftningen i syfte att förstärka kontrollen av sprängmedel.
Ole-Jörgen Persson, ordförande (M) Storstockholms brandförsvar
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.