Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Efter 25 år har svenska blivit viktigt i Botkyrka

Majoriteten i Botkyrka kommun har beslutat att införa språkkrav på nyanställda inom vård- och omsorg samt förskoleverksamhet. Men ännu saknas svar på hur detta ska ske och vad som händer med dem som inte klarar av språkutbildningen, skriver oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Publicerad: 9 juni 2020, 17:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

När språktester införs i Botkyrka ska anställda kunna få utbildning i svenska. Men språkkrav borde ställts redan vid anställningen, anser oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Foto: Adam Wrafter, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SFIFörskolaSpråkkrav

Vi moderater är glada för att Botkyrka kommun äntligen ska införa språktester vid nyanställningar genom arbetsprov, för att kvalitetssäkra kunskaper i det svenska språket.

Det är viktigt dels för kommunikation mellan utförare och brukare, dels för att anställda ska kunna ta till sig viktig information, som till exempel säkerhetsrutiner under en pandemi.

Men det är sorgligt att detta ska komma på plats först 2020 och att brister i kommunikationen har accepterats fram tills nu. Det har påverkat servicen inom äldreomsorgen, utvecklingsmöjligheter hos barnen på förskolan och anställdas arbetsmiljö.

Det är hoppfullt att Socialdemokraterna efter 25 års styre i Botkyrka kommun kommit till insikt om att det är dags att städa upp efter sina tidigare sämre beslut. De hade inte behövt vänta ända till 2020.

Men det är tragiskt att människor först ska behöva lida. Rapporter och undersökningar har ju resulterat i svar som man kan räkna ut på förhand – två människor som inte talar ett gemensamt språk kommer att få svårt att förstå varandra.

Man kommer även att göra en kartläggning av behovet av språklig utveckling för nuvarande medarbetare. Till följd av den kartläggningen kommer vikariekostnader att uppstå när de som behöver en språkutbildning genomgår den. Här dyker många frågor upp, som vi ännu inte har fått svar på av den styrande majoriteten.

Hur kommer metoden för kartläggningen att se ut? Om behov av språkutbildning finns, vem ska då bekosta utbildningen? Hur lång tid får man på sig att skaffa tillräckliga kunskaper? Om en anställd inte når en progression i svenska språket, vad händer då med dennes anställning?

För oss moderater är det självklart att den som anställs i Botkyrka kommun ska ha grundläggande kunskaper i svenska språket. Men nu får kommunen ägna sig åt grundläggande språkutveckling inom förvaltningarna för välfärden. Detta hade givetvis inte behövts om man värderat yrken inom äldreomsorgen och förskolan utifrån samma mått och förväntan som man har på andra yrken i kommunen, som till exempel nämndsekreterare, receptionister eller chefer.

Stina Lundgren, (M) oppositionsråd i Botkyrka kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SFIFörskolaSpråkkrav

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev