Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

DIK: Håll inte för öronen och ropa bingo bingo, SKL!

Det är ett förbannat oskick att SKL och andra nationella beslutsfattare ständigt möter kritik med att skyffla över ansvaret på varandra. Det sker i biblioteksfrågan, i frågor som rör skolan, förlossningsvården och i många andra viktiga frågor, slutreplikerar DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.

Publicerad: 26 mars 2019, 10:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Om SKL faktiskt förstod bibliotekens funktion i samhället och i skolan, så borde de ta fram bättre styrning, resurstilldelning och uppföljning,” skriver Anna Troberg.

Foto: Stina Gullander / Arne Forsell, Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

BibliotekSKRDIKKommunerBudget

Slutreplik. När man läser Sveriges Kommuner och Landstings (SKL:s) replik är det lätt att tro att DIK anklagat dem för att inte lägga en krona på bibliotek och skolbibliotek runt om i landet. Det har vi inte gjort. Vi kritiserade dem för tre specifika saker som de väljer att inte alls svara på.

DIK ifrågasatte att SKL:s kulturtalesperson, Karin Thomasson, gick till frontalangrepp på den nationella biblioteksstrategins samordnare, Erik Fichtelius, för att han lyfte bibliotekens viktiga demokratiska funktion. Det är ju trots allt magstarkt att anklaga honom för att sprida falska nyheter när han bara säger det som redan står i bibliotekslagen.

Sedan pekade vi på att många kommuner faktiskt missköter sin biblioteksverksamhet. SKL säger att man satsat 4,5 miljarder kronor på folkbiblioteken. Ordet ”satsa” indikerar att man gjort något extra. Det har man inte. Nära var fjärde bibliotekschef har fått en mindre budget. Sedan 1995 har en fjärdedel av folkbiblioteken och deras filialer försvunnit. Biblioteksbussar är bra, men de skapar inte en betryggande likvärdighet i tillgången till bibliotek.

Slutligen riktade DIK kritik mot SKL:s fullkomliga nonchalans inför skollagens paragraf om att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek. SKL medger att ”man ser tecken på att likvärdigheten brister” i tillgång till god skolbiblioteksverksamhet. Hälften av Sveriges elever får inte sin lagstadgade rätt tillgodosedd. Två tredjedelar av Sveriges skolor saknar ett bemannat skolbibliotek. Det är som att sätta en yxa i foten och konstatera att det finns tecken på att man missat huggkubben.

Det är ett förbannat oskick att SKL och nationella beslutsfattare ständigt möter kritik med att skyffla över ansvaret på varandra. Det sker i biblioteksfrågan, i frågor som rör skolan, förlossningsvården och i många andra viktiga frågor. Här finns ett mönster och det är oklädsamt och oansvarigt av alla inblandade. Det är skadligt för Sverige att ingen vågar ta på sig ansvaret för verksamheter som är strategiskt viktiga för landet.

Om SKL faktiskt förstod bibliotekens funktion i samhället och i skolan, så borde de ta fram bättre styrning, resurstilldelning och uppföljning. Sedan är de varmt välkomna att – som DIK – ställa krav på regeringen om fler utbildningsplatser för bibliotekarier och ökade resurser till bibliotek och skolbibliotek. Det är en mer konstruktiv väg framåt för vårt biblioteksväsende än att blunda, hålla för öronen och ropa ”Bingo! Bingo!”

Anna Troberg, förbundsordförande DIK – facket för kultur, reklam och kommunikation

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev