fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Digitala vårdgivare måste samverka med hela vården

Om digitalisering och innovationsutveckling verkligen ska förändra vården måste det ske inifrån och i samverkan med alla delar i vårdens eko-system. Att upprätta ett separat branschråd är inte ett steg i rätt riktning, replikerar Doktor24:as verksamhetschef Daniel Kernell till Kry och Min Doktor.

Publicerad: 24 maj 2019, 12:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Ingen, varken patient eller vårdpersonal, kommer att nöja sig med mindre än att alla vårdärenden hanteras digitalt integrerat,” skriver Daniel Kernell. Foto: Maxim Thoré / Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

NätläkareErsättningsreglerVårdkedjorPatienterInnovation

Replik. Kry och Min Doktor berättar i Dagens Samhälle att de båda inrättat ett eget ”branschråd” för att göra det enklare att driva påverkan mot beslutsfattare.

Det är förstås viktigt att lyfta digitaliseringens kraft i vården, behovet av effektivisering i svensk hälso- och sjukvård är stort. Men att organisera ”digitala vårdgivare” i kontrast till ”traditionella vårdgivare” ser vi inte riktigt nyttan av.

Ska vi skapa en tillgänglig, patientcentrerad och resurseffektiv vård kan vi inte betrakta framtidens vårdlandskap som bestående av ”digital” kontra ”fysisk” vård. Vi ska bygga bästa möjliga vård. Ingen, varken patient eller vårdpersonal, kommer att nöja sig med mindre än att alla vårdärenden hanteras digitalt integrerat.

Samtliga primärvårdsärenden kan till exempel inledas med digitalt anamnesupptag och triagering till rätt vårdnivå, vårdmöten kan ske online eller fysiskt efter behov, provtagning kan utföras på ett apotek, uppföljning och återbesök kan hanteras via chatt eller videomöte.

En vårdkedja där patienter och information flödar sömlöst sparar resurser och ökar den medicinska kvaliteten. Vi behöver alltså snarare arbeta för att integrera kontaktytor och vårdenheter, inte dela in dem i digital respektive fysisk vård.

Teknikutvecklingen och samhällets styrning av vård har dock inte hållit jämna steg. Dagens ersättningsmodell skapar till exempel en del friktion. Vi enas gärna kring att driva frågan om en teknikneutral ersättningsmodell som styr mot effektivitet och kvalitet längs hela vårdkedjan.

Det borde förstås inte behövas separata regler för digitala vårdgivare, men låt oss också enas om följande självklara principer: reklam ska inte uppmuntra till omotiverade vårdbesök (egenvårdsärenden), vårdgivare ska följa Stramas riktlinjer för antibiotikaförskrivning och behandlingsrekommendationer samt att triagering före ett läkarbesök ska vara obligatorisk.

Om digitalisering och innovationsutveckling verkligen ska förändra vården måste det ske inifrån och i samverkan med alla delar i vårdens eko-system. Att upprätta ett separat branschråd är inte ett steg i rätt riktning.

Daniel Kernell, verksamhetschef Doktor24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev