söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Digital vård naturlig del av primärvården”

Alla vinner när nätläkare löser vardagsproblem och avlastar andra vårdformer, skriver vårdbolaget Krys vd i en replik.

Publicerad: 24 juni 2020, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ingen har påstått att allt ska kunna skötas enbart digitalt – men mycket kan lösas utan ett fysiskt möte, skriver Erik Hjelmstedt, vd Kry Sverige.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

Nätläkare

Det är glädjande att Magnus Isacson (SFAM) är överens med oss om att framtidens vård är en kombination av digitala och fysiska kontakter. Det har nu gått fem år sedan Kry startade och därmed tillgängliggjorde digital vård till patienter i hela landet. I dag ses digitala möten som ett naturligt inslag i primärvården.

Ingen har påstått att allt ska kunna skötas enbart digitalt – men en stor del går att lösa utan ett fysiskt möte. Detta gagnar såväl patienten som vårdpersonalen och därtill systemet som helhet. När personella och ekonomiska resurser kan användas där de gör mest nytta har vi alla vunnit.

Isacson har kritiserat oss för att inte ta ansvar för hela vårdkedjan. Vår idé om en god och tillgänglig vård som möter patienten på patientens villkor, som löser vardagsproblem och avlastar andra vårdformer, började i en annan ände än hur den traditionella vården hittills arbetat med tillgänglighet. Det är just det som gjort digital vård så omtyckt och populär.

Nu sluter vi cirkeln genom att öppna fysiska vårdcentraler och koppla ihop digitalt och fysiskt till en helhet på ett sätt som blir unikt för svensk sjukvård. Vi kan nu inte bara erbjuda vård på cirka 30 olika språk direkt utan tolk med minimala väntetider – utan även ta hand om fler patientkategorier.

I denna kontext är det svårt att se vad som nu kan återstå av Isacsons skepticism när vi tar det helhetsansvar som efterfrågats. Vi kommer att vara verksamma under precis samma regelverk, med samma uppdragsbeskrivning från regionerna och få samma ekonomiska ersättningar som alla andra vårdcentraler i de regioner där vi driver fysiska vårdcentraler.

Nu ser vi fram emot att bedriva god och tillgänglig vård för fler patienter i Sverige.

Erik Hjelmstedt, vd Kry Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Nätläkare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev