söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det uppstår positiva effekter med chefer som är läkare”

Utan det medicinska perspektivet stagnerar verksamheterna och utvecklingen av vården stannar av, skriver Sofia Rydgren Stale och Tina Crafoord, Läkarförbundet, i en replik.

Publicerad: 13 april 2022, 11:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Rydgren Stale, ordförande Läkarförbundet. Tina Crafoord, ordförande Läkarförbundets chefsförening. Foto: Stina Stjernkvist/TT (Tina Crafoord)


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetChefskapLedareLäkare

Förbundet Ledarna har skrivit en replik på Läkarförbundets debattartikel där vi argumenterar för att vårdens chefer bör vara läkare. Det är positivt att Ledarna delar vår övertygelse att medicinsk kunskap behövs i ledningen av hälso- och sjukvård. 

Vi är helt överens med Ledarna om att det behövs både medicinsk kompetens och kunskap samt utbildning inom ledarskap i vårdens ledning och chefsled. Att den som är mest kompetent inom sin specialitet också per automatik är bäst lämpad som chef står ingen för.

LÄS MER: ”Chefen ska vara specialist på att leda” 

Men vi vet att det uppstår positiva effekter med chefer som är läkare. Det handlar om: 

• ökad vårdkvalitet 

• ändamålsenlig resurshantering 

• minskad personalomsättning 

• främjad förändringsvilja

Vi vet vidare att chefer som är läkare i primärvården främjar tillit, teamarbete, koordinering och transparens. Läkarnas höga medicinska kompetens är en central förklaring till de positiva resultaten.

Vi vill att fler läkare ska ges möjlighet att utveckla det ledarskap som krävs för att leda en komplex medicinsk verksamhet. Därför vill vi se satsningar på ledarskaps-ST, att inom ramen för sin specialisttjänstgöring särskilt fokusera på vad som krävs för att leda hälso- och sjukvårdens verksamheter.

Läkarförbundet menar att det även krävs fler utbildningar både för presumtiva chefer och för befintliga chefer på olika nivåer. Fortbildning är en bristvara i vården, även vad gäller ledarskap. Det går inte att blunda för det faktum att den som leder en vårdverksamhet behöver kunskap om sjukvårdens strukturer för att kunna göra rätt prioriteringar.

Ledarna skriver att chefen ska vara specialist på att leda, vi håller med, men det räcker inte i hälso- och sjukvårdens verksamheter. Utan det medicinska perspektivet stagnerar verksamheterna och utvecklingen av vården stannar av. Medborgarna och medarbetarna borde kunna ställa krav både på bättre ledarskap och på medicinsk kunskap.

Den medicinska kunskapen inger förtroende både för patienter och medarbetare, det visade sig inte minst under brinnande pandemi. När målet var så tydligt inriktat på vårdbehov och det medicinska arbetet blev verksamheten tydligare för alla. De chefer som klev fram för att leda sjukvården i Sverige genom pandemin var alla läkare.  

Hälso- och sjukvårdens utveckling behöver fullt fokus på patienterna och på resultaten. Läkarledda verksamheter fokuserar på hög medicinsk kvalitet och patientsäkerhet, ger god arbetsmiljö för samtliga yrkeskategorier och har medborgarnas förtroende. Det talar för fler läkare som chefer.

Sofia Rydgren Stale
Ordförande Läkarförbundet 

Tina Crafoord
Ordförande Läkarförbundets chefsförening

Läs hela debatten:

”Vårdens chefer borde vara läkare” 

 

”Chefen ska vara specialist på att leda” 

 

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev