tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det räcker inte att bara sätta upp en skylt, AF!”

Vi behöver arbetsförmedlare på plats, som känner till orten och de lokala förhållandena. Förmedlare som kan möta arbetssökande och företagare och framför allt samverka med kommunen, skriver 15 kommunstyrelseordförande i Dalarna.

Publicerad: 17 september 2020, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Det spelar ingen roll om AF-skyltarna åker upp om det inte finns någon personal på plats.” Foto: Peter Kroon/Arbetsförmedlingen


Ämnen i artikeln:

Löfven 2ArbetsförmedlingenArbetslöshetArbetsgivare

Regeringen och januaripartierna var förra året tydliga med att Arbetsförmedlingen (AF), ska finnas i hela landet, och att en utredning ska göras om kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken. Det var glädjande besked för oss kommuner, för arbetsgivare och för arbetslösa.

Nu, ett år senare, står vi mitt i en coronapandemi med en stigande arbetslöshet. Och vi ser hur kommunerna alltjämt får dra ett tungt lass när Arbetsförmedlingen staten, dragit sig tillbaka. Att Arbetsförmedlingen ska vara etablerad i hela landet har mer kommit att innebära att myndigheten har skaffat kontorsutrymmen eller satt upp skyltar i fler kommuner.

Men det vi behöver är arbetsförmedlare på plats, som känner till orten och de lokala förhållandena, som kan möta arbetssökande och företagare och framför allt samverka med kommunen.

Det spelar ingen roll om AF-skyltarna åker upp om det inte finns någon personal på plats.

Sett över några års tid har samtliga våra kommuner fått en sämre närvaro av Arbetsförmedlingen. När Arbetsförmedlingen säger att allt fler skriver in sig digitalt i stället för vid fysiska besök så finns det en kompletterande sanning av att vi i kommunerna ofta behöver hjälpa sökande att skriva in sig. Vi får ta över de arbetsuppgifter som staten lämnar.

Vi ser med störst oro på hur detta drabbar arbetslösa som står långt ifrån arbetsmarknaden. För den här gruppen är det bra att regeringssamarbetet har tillfört mer resurser till arbetsmarknadsåtgärder. Men som läget är nu räcker de arbetsförmedlare som finns på plats inte till för att kunna handlägga deras ärenden och bevilja insatser.

Arbetsförmedlingen har i centraliseringsivern även fråntagit de lokala arbetsförmedlarna mycket av deras beslutsmandat och i stället flyttat besluten till centrala enheter. Konsekvensen blir att arbetsgivare och kommunernas arbetsmarknadsenheter inte längre har någon samtalspart med möjlighet att fatta beslut.

Ett lokalt exempel från Falun är att ett ärende om beslut om lönebidragsanställning, som den lokala arbetsförmedlingen tidigare kunde fatta beslut om, nu måste till en central enhet med tre veckors handläggningstid.

Vi ser även med oro på centralisering av insatser riktade till arbetssökande. Exempelvis ser vi hur en framgångsrik industriutbildning i norra Dalarna läggs ned och arbetssökande tvingas pendla till Borlänge för utbildning i bristyrken. Resan från Älvdalen till Borlänge tar två timmar.

I praktiken innebär det att den arbetssökande tvingas bo borta eller avstå från utbildningsinsatsen. Det försvagar den enskildes möjligheter att få jobb, men också arbetsmarknaden i vårt län när omställning och matchning blir svårare att genomföra och arbetsgivare inte hittar rätt utbildad personal.

Vår hållning är självklar: Arbetsförmedlingen ska finnas på plats i alla länets kommuner. Utbildningarna måste finnas där jobben och de sökande finns. Staten får inte vältra över ansvaret för både ersättning, i form av försörjningsstöd, och arbetsmarknadspolitiken på oss kommuner. Skyltar räcker inte. I den tuffa tid vi befinner oss i är det extra viktigt att hela samhället arbetar för återhämtning och en starkare arbetsmarknad. Då behöver staten visa att man tar sitt ansvar – i hela landet.

Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande (C), Gagnefs kommun

Fredrik Rönning, kommunstyrelsens ordförande (S), Smedjebackens kommun

Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande (S), Avesta kommun

Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande (S), Borlänge kommun

Joakim Storck, kommunstyrelsens ordförande (C), Falu kommun

Stefan Norberg, kommunstyrelsens ordförande (S), Hedemora kommun,

Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande (C), Leksands kommun

Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande (S), Ludvika kommun

Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande (S), Malung-Sälens kommun

Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande (C), Mora kommun

Mikael Thalin, kommunstyrelsens ordförande (C), Orsa kommun

Jonny Jones, kommunstyrelsens ordförande (C), Rättviks kommun

Mats Nilsson, kommunstyrelsens ordförande (S), Säters kommun

Stina Munters, kommunstyrelsens ordförande (C), Vansbro kommun

Kjell Tenn, kommunstyrelsens ordförande (C), Älvdalens kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev