tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det finns ingen gratis parkering”

Fler och fler fastighetsägare börjar uppmärksamma orättvisan i fördelningen av parkeringsplatsernas kostnader. När platserna väl finns döljs de faktiska kostnaderna, ofta genom en subvention inbakad i hyran som smetas ut på alla boende oavsett bilinnehav, skriver Anna Lindén, mobilitetsansvarig, 2030-sekretariatet och Elisabeth Kalkhäll, vd, Gotlandshem.

Publicerad: 13 oktober 2020, 17:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”En parkeringsplats kan kosta flera hundra tusen kronor att anlägga och låser upp marken från annan användning, skriver Anna Lindén och Elisabeth Kalkhäll. Foto: Frugan/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

BostadsbristenKlimat

Parkeringspolitiken måste moderniseras om vi ska klara bostadsbristen och bromsa klimatkrisen. Den som låter användaren betala vad en parkeringsplats faktiskt kostar kan sänka hyror och frigöra pengar till hållbart resande i stället för att stödja ett fortsatt beroende av den egna privatbilen. Fastighetsägare som vägrar inse detta sticker huvudet i sanden och bromsar utvecklingen.

Naturskyddsföreningen, Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen lanserar en rapport om detta på Aftonbladets debattsida. Feldimensionerade parkeringskrav ska inte få hämma bostadsbyggande, anser debattörerna. Men ingen som flyttar in i ett nybyggt boende och inte har bil ska behöva betala grannens parkeringskostnad.

En parkeringsplats kan kosta flera hundra tusen kronor att anlägga och låser upp marken från annan användning. När platsen väl finns, ligger kostnaderna dolda, ofta ofullständigt betalda genom subventioner inbakade i hyran. På hyresavin kan det ligga en dold pott på flera hundralappar som varje månad går till att sänka priset för dem som hyr en parkeringsplats vid bostaden.

Subventionen smetas ut på alla boende oavsett bilinnehav eftersom fastighetsägaren inte vågar lägga dem enbart på användarna. Privat bilparkering ses som en gemensam nytta, likt trappstädning eller hiss, där alla boende förväntas vilja vara med och upprätthålla bilinnehavet – oavsett om man själv har en egen bil eller inte.

Men fler och fler fastighetsägare börjar äntligen uppmärksamma orättvisan i fördelningen av parkeringsplatsens kostnader. Gotlandshem har till exempel infört betalparkeringar för boende i sina 4000 lägenheter och samtidigt sänkt hyran för samtliga boende. Samtidigt förbättrades bokningssystemet och skötselbehovet inventerades. Detta är ett viktigt steg på vägen för att bilinnehavare måste börja betala för sin parkering och för att icke bilinnehavare ska slippa. Vi måste bort från synsättet att parkeringar och privat bilinnehav med självklarhet är en gemensam nytta.

I stället har vi mycket att vinna på att göra cyklar och delad mobilitet till en självklarhet. En bil står stilla 97 procent av tiden, fordon som delas används mer effektivt. Tid frigörs när man slipper serva bilen själv, och ytor som blir över när det privata bilinnehavet minskar kan göras om till cykelparkeringar.

Enligt rapporten kan tillgång till bilpool, ihop med närhet till service och kollektivtrafik samt cykel, och ett högre pris på privat parkering, bidra till att ändra vanor i hållbar riktning och behovet av egen bil kan minskas. Bilpoolerna erbjuder dessutom i dag ofta elbilar, vilket sänker klimatpåverkan och gynnar luftkvaliteten. Vid sidan av bilpooler finns i dag tjänster för att dela fordon mellan privatpersoner, vilket kan minska behov av egen bil ytterligare.

Så kom igen nu alla fastighetsägare. Rikta om pengarna till massor av härlig mobilitet för de boende och underlätta ett mer hållbart resande. Sänk hyrorna och låt användarna betala för sig. Det finns ingen gratis parkering.

Anna Lindén, mobilitetsansvarig, 2030-sekretariatet

Elisabeth Kalkhäll, vd, Gotlandshem

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

BostadsbristenKlimat

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev