Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Det finns för många olika Almedalen 

Flera stora företag och aktörer varnar för att Almedalen har utvecklats till ett stuprörsforum. Därför tar vi nu initiativet till ett tvärsektoriellt format där vår tids stora utmaningar och möjligheter kan diskuteras och belysas från flera olika branschers perspektiv. Formatet heter Prime Campus och är en konstruktiv protest mot rådande utveckling.

Publicerad: 30 juni 2019, 03:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att fritt trängas med aktivister, toppolitiker, chefer och tjänstemän i ett världsarv är få länder förunnat.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

Samhällsbyggnad

Almedalen är ett världsunikt forum. Att fritt trängas med aktivister, toppolitiker, chefer och tjänstemän i ett världsarv är få länder förunnat. De flesta som skriver under på demokratins värdegrund kan se fördelen med denna festivals existens – även om de inte alltid håller med om alla aspekter av veckan. Visst kan det anses som ett elitistiskt privilegium att få närvara på denna vecka när vi tittar på boendepriser i Visby under veckan. 

Dessa ting får väl ändå ses som barnsjukdomar när man begrundar det faktum att veckan inte är så gammal och anrik som det ibland kan verka. 1991 var första året som samtliga partiledare samlades i Visby. Nästan 30 år efter att Olof Palme höll sitt tal. Den explosionsartade tillväxten i Almedalen tog fart först in på 2000-talet. 

I dag är veckan ett monster vad gäller arrangemang. För den som navigerar genom programmet med sökord som ”hållbarhet” eller ”säkerhet” väntar ett gediget sorteringsarbete för att förstå vad som är av relevans. Den som tar sig igenom denna djungel av sållning och summerar sin vecka kommer på den sjunde dagen inse att den byggt sin alldeles egna Almedalen. Detta myller av seminarium kan vid första anblick te sig som ett myller av utbyten och korspollinering men vid närmare granskning består Almedalen av flera tätt sammanpressade och branschspecifika ekokammare. 

Det finns helt enkelt för många Almedalen som endast råkar samexistera i tid och rum. De breda meningsutbyten som vore möjliga på just en sån plats uteblir. Det har inte Sverige råd med. När utvecklingen går fortare och fortare krävs bredare och multilaterala samtal över flera branscher och inför för vår tids stora förändringsresor och utmaningar. Endast denna övning kan infria de resultat som Almedalen så länge utlovat. 

Trots sina fördelar höjs många skeptiska röster som vill demontera Almedalen alternativt flytta den till en mer tillgänglig plats eller något annat som tar itu med tidigare nämnda barnsjukdomar. Vi tror istället att en mer återhållsam målsättning att reformera och förbättra Almedalen kan vara på sin plats.

Därför har vi i år valt att bygga ett tvärsektoriellt forum, som inte bara är öppet för alla utan bygger på aktivt deltagande från flera delar av samhället. Under fyra dagar öppnar vi upp vår trädgård och bjuder in till en serie samtal om våra gemensamma behov av att äta, arbeta, förflytta oss och forma våra egna liv. Eftersom det är en plats för lärande och upptäckande, kallar vi det Campus.

Om Almedalen ska leva behöver det utvecklas och våga forma sig efter samhällets behov. Vi är många som ser en skriande brist och behov av en bredare och mer målinriktad dialog. Vi har inte råd med fler stuprörsseminarier. Det behövs ett nytt, gränsöverskridande Almedalen – och vi vill vara med och bygga det.

Billy McCormac, PA-chef Prime Weber Shandwick

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Samhällsbyggnad

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev