Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det får vara någon måtta på hur LF tar ut svängarna”

Tillsammans med riktade statsbidrag blir tillskottet till kommunsektorn över 40 miljarder kronor nästa år. Det är direkt oseriöst att hävda att dessa stora tillskott inte innebär ökade resurser till välfärden, replikerar utbildningsminister Anna Ekström (S) till Lärarförbundet.

Publicerad: 23 september 2020, 07:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vi skjuter till mer resurser till skolan och gör stora satsningar på fler utbildade lärare,” skriver Anna Ekström.

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet


Ämnen i artikeln:

BudgetLärarförbundetAnna Ekström

Regeringen har med höstens budget presenterat ett kraftfullt grönt återstartspaket på över 100 miljarder kronor för att jobba Sverige ur krisen och trygga välfärden. Nästa år kommer regeringens politik att bidra till 75 000 fler jobb. Det behövs för att vi ska ha råd att fortsätta med de stora satsningarna på skolan som gjorts de senaste åren.

För att hindra drastiska massuppsägningar, inte minst i skolan, genomförde regeringen på kort tid flera tillfälliga krispaket under våren 2020 för att kompensera kommunsektorn för både ökade kostnader och minskade skatteintäkter. Nu blir den absoluta merparten av dessa tillskott kvar även 2021 tack vare ännu fler satsningar.

Som en del av återstarten får kommunsektorn historiskt stora ekonomiska tillskott nästa år. Vårens besked om ett permanent tillskott på 12,5 miljarder kronor från och med nästa år som möts upp med ytterligare ett tillskott på 10 miljarder kronor 2021. Tillsammans med riktade statsbidrag blir tillskottet till kommunsektorn över 40 miljarder kronor nästa år. Det är direkt oseriöst att hävda att dessa stora tillskott inte innebär ökade resurser till välfärden. Det går bara att göra om man som Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand låtsas som att de enorma tillfälliga krispaket som pumpas ut under 2020 för att mildra effekten av den akuta fasen av coronapandemin skulle gälla för all framtid.

Därutöver fortsätter vi att öka de riktade satsningarna på skola och utbildning. Vi skjuter till mer resurser till skolan och gör stora satsningar på fler utbildade lärare. Fakta är att de riktade anslagen som ska gå till skolan nästa år ökar med 2,1 miljarder kronor jämfört med vad som satsas under 2020.

Jaara Åstrand hade förstås velat att det redan historiskt stora tillskottet 2021 skulle vara ännu högre – det ligger i hennes uppdrag att ta ut svängarna i debatten. Men det får vara någon måtta på hur stora svängarna kan bli. Att kalla historiskt stora tillskott till välfärden för neddragningar håller helt enkelt inte.

Anna Ekström, utbildningsminister (S)

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev