måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det behövs ett nytt nationellt system för digital kronikervård”

Nya avtals- och ersättningsmodeller i den svenska sjukvården behöver dels bidra till att fler kroniskt sjuka i hela Sverige får tillgång till effektiv vård, dels stödja fortsatt utveckling av den digitala vården, skriver Jakob Dahlberg vd för Joint Academy och Jonas Wohlin vd för Blodtrycksdoktorn.

Publicerad: 27 oktober 2021, 03:15

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Digital specialiserad kronikervård är en ny vårdform som kompletterar primärvården och fyller ett behov som hittills inte kunnat tillgodoses – kontinuitet och stöd i livsstilsförändringar,” skriver Jakob Dahlberg och Jonas Wohlin.

Foto: Albert Yuralaits/Mostphotos


Ämnen i artikeln:

ErsättningsreglerKroniska sjukdomarDigitaliserad vård

Utvecklingen av digital specialiserad kronikervård går snabbt framåt. Den har hittills möjliggjorts genom dagens besöksbaserade ersättningsmodell, som bromsar effektivisering och försvårar integration med den traditionella vården. Vi har därför inlett en dialog med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) för att försöka hitta nya avtals- och ersättningsmodeller. 

Digital specialiserad kronikervård är en ny vårdform som kompletterar primärvården och fyller ett behov som hittills inte kunnat tillgodoses – kontinuitet och stöd i livsstilsförändringar. 

Typiskt för denna nya vårdform är att den erbjuder specialiserade tjänster för specifika kroniska sjukdomar där läkare och annan legitimerad sjukvårdspersonal – med stöd av tekniska lösningar – systematiskt följer patienterna över tid. Systemen bygger på hög grad av delaktighet och triggar patienterna till ett större engagemang i deras egenvård. De exempel på digital kronikervård som kommit längst skapar också mätbara kliniska och hälsoekonomiska resultat. 

Vi representerar de två största vårdgivarna inom detta område: Joint Academy, för digital behandling av artros och kronisk ledsmärta, och Blodtrycksdoktorn, för behandling av högt blodtryck och andra riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdom.

Det finns de som menar att regionerna själva bör utveckla dessa tjänster, integrerade med de fysiska vårdcentralerna. Man kan och bör fråga sig varför det inte redan har skett? Och vilken kvalitet och kostnadseffektivitet får man om 21 regioner ska utveckla egna avancerade digitala behandlingar? Det riskerar dessutom möjligheterna att erbjuda en tillgänglig och jämlik vård i hela landet. 

Socialdepartementet kommer under hösten att lägga fram en proposition baserad på Göran Stiernstedts utredning om digifysisk vård. Det är i grunden bra att arbetet med en rimlig reglering går framåt. Vår farhåga är dock att regeringens proposition sätter alltför stor tilltro till enskilda regioners och primärvårdenheters förmåga att på allvar tillvarata kraften i digitaliseringen. Det skulle vara förödande för utvecklingen av den digitala kronikervård som nu hjälper tiotusentals kroniskt sjuka patienter varje vecka. I stället bör regionerna skapa goda förutsättningar för ett ekosystem med många specialiserade aktörer som kan dela information med övriga i sjukvården.   

I vår dialog med SKR och andra beslutsfattare diskuterar vi därför nya avtals- och ersättningsmodeller som kan stödja den utvecklingen. De bör bygga på fyra principer:

Ersättningen bör ligga utanför primärvårdens kapiteringsersättning.

Ersättningen bör baseras på tidsperioder, medicinska resultat och kostnadseffektivitet – inte på besök.

Avtalsmodeller bör utformas nationellt av SKR. Regionerna kan välja att tillämpa dem.

Staten bör bidra med finansiering som katalysator för en snabb och nödvändig utveckling.

Det viktiga är att ersättningsmodellerna bidrar till att fler i hela Sverige får tillgång till effektiv vård och att de stödjer fortsatt utveckling.

Vi vet att sådant här brukar ta tid. Men alla inblandade – regering, riksdag och regioner – bör inse att det brådskar om vi ska kunna ge hundratusentals kroniskt sjuka rätt vård i tid med de nya tekniker och metoder som nu finns tillgängliga. 

Jakob Dahlberg
Grundare och vd för Joint Academy

Jonas Wohlin
Vd för Blodtrycksdoktorn

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev