fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Det är på tiden att språkkravet införs i Botkyrka

En kommun ska inte behöva fungera som en språkutbildare när vi har SFI och Komvux som jobbar med utbildning i svenska, slutreplikerar oppositionsrådet i Botkyrka Kommun Stina Lundgren (M).

Publicerad: 4 augusti 2020, 08:41

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Språkkrav vid anställning borde ha varit något självklart för Socialdemokraterna sedan lång tid tillbaka, skriver Stina Lundgren (M). Foto: Pressbild


Ämnen i artikeln:

SFIKomvuxFörskola

Emanuel Ksiazkiewicz replikerar att Botkyrkamoderaterna har fel om att Botkyrka kommun prioriterar det svenska språket först efter 25 år av S-styre i Botkyrka kommun. Han hänvisar till några få projekt där man gärna stoltserar om att man har varit först ut som den kommun att ha prioriterat det svenska språket. Men om det har varit framgångsrikt, varför ska vi då införa ett språkkrav?

Ett språkkrav i svenska införs under 2020 inom äldreomsorg och förskola i Botkyrka kommun. Uppenbarligen har man inte ställt språkkravet tidigare. Emanuel  Ksiazkiewicz fortsätter att stå bakom detta och hänvisar till chefer som har fått göra egna bedömningar men som nu kommer ändras efter att språkkravet blir en del av systemet.

Detta bekräftar att man har överlåtit beslutet till cheferna där språkbrist inte har bedömts som ett arbetsmiljöproblem mellan kollegor och medborgaren vid anställning och man har helt enkelt låtit det fortgå och gått på chefernas linje utan en konsekvensanalys av hur det kan påverka barnen och de äldre. Ett bevis på Socialdemokraternas långvariga negligering för hur viktigt det är med svenska språket på en arbetsplats där man arbetar med människor. Det hade passat bättre om Emanuel Ksiazkiewicz i stället medgav att man inte har gjort tillräckligt när han själv skriver ”Få saker är så centrala i en demokrati som att förstå och göra sig förstådd”. Därför borde språkkrav vid anställning ha varit något självklart för Socialdemokraterna sedan lång tid tillbaka.

Det är på tiden att språkkravet införs nu! Vår förhoppning är att Socialdemokraterna har nått insikten att det är bättre med ett samhälle där vi alla jobbar mot samma mål och har ett gemensamt syfte. En kommun ska inte behöva fungera som en språkutbildare när vi har SFI och Komvux som jobbar med utbildning i svenska. Om språket hade funnits med i planen från början hade anställda befunnit sig på nästa steg i kompetensutvecklingen för länge sedan. Det hade gynnat oss som kommun men främst av allt förbättra den enskilda individens självkänsla och framtid.

Stina Lundgren, oppositionsråd (M), i Botkyrka Kommun

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SFIKomvuxFörskola

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev