Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är ovärdigt hur lärarkåren behandlas!”

Lärarupproret och skolledarupproret uppmanar alla sina 15 000 medlemmar och alla andra lärare och skolledare att sluta arbeta gratis i mars månad.

Publicerad: 1 mars 2020, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gratistimmarna som vi lärare och skolledare ställer upp med  är en del av det system som gör oss sjuka, skriver debattörerna.

Foto: Colourbox


Ämnen i artikeln:

ArbeteLärareSkolledare

Gratistimmarna som vi lärare och skolledare ställer upp med  är en del av det system som gör oss sjuka. Det “duktig flicka” syndromet vi dras med måste upphöra. Följden blir att läraren och skolledaren sjuk leder det till att beslutsfattare ser att det går att skära ned och effektivisera verksamheten. Vi ställer upp när kollegor är sjuka och vikarier saknas. Det gör våra yrken till riskyrken.

En sak måste stå absolut klart. Det är rektorns och lärarens, och enbart dessas, envisa vilja att bedriva en god undervisning och bemöta varje elevs behov som gör att skolan går ihop över huvud taget. Läraren och rektorn är idag den sista utposten som håller ihop skolan. När både rikspolitiker, fritidspolitiker och beslutande nämnd kapitulerat står läraren kvar. Ensam i klassrummet med sitt uppdrag som växer samtidigt som tiden stramas åt. Detta är fakta. Det är ovärdigt att behandla Sveriges lärarkår med ett sådant förakt och totalt avsaknad av kårens välmående i anseende.

Dessutom har vi en lärarkår som drabbats av splittring. Vi har lärare som utmärks som förstelärare, hög lönespridning. Till och med lärarpriser. För den med låg självkänsla är det lätt att känna att man inte gör tillräckligt. Vissa lärare skäms för att erkänna för sina kollegor när man har ett problem med sin undervisning. Lärare vågar inte säga nej till att vikariera, även när man inte skulle orka. För det kan påverka den individuella lönesättningen och framförallt så blir man en svikare av arbetslaget. Det är krafter som skapas av en för snäv grundbemanning.

Många av oss är fackligt anslutna. Vi pekar ofta på facket och menar att facken ska agera åt vår helt orimliga arbetsmiljö. Vi ska inte vikariera på planeringstid, strunta i vår rast, eller tolerera att bli utsatta för farlig stress. Inte heller ska vi någonsin tolerera hot och våld.

När ingen tillbudsanmälan görs syns händelsen inte och då registreras det inte. Alltså, har händelsen aldrig hänt. Rektorerna har svårt att påvisa för politikerna hur arbetsmiljön ser ut om inte all skolpersonal anmäler olika händelser. Vi är alla en del av problemet. Vare sig vi vill det eller inte. Men det medför också att vi  är en del av lösningen.

Lärarupproret och Skolledarupproret uppmanar alla sina medlemmar och alla andra lärare och rektorer att i mars månad sluta vara ”ställa upp”. Vi uppmanar er:

■ Skriv inte vikarieplanering när du är sjuk. Vila!
■ Ta ut paus och rast på jobbet. Missas detta, anmäl tillbud!
■ Acceptera aldrig att tvingas till att vikariera under din planeringstid utan ersättning.
■ Gör ett tillbud när du tvingas vikariera eftersom att skolan inte har råd att anställa vikarier. Det skapar en oerhörd stress att inte kunna planera och efterarbeta sina lektioner.
■ Att alla rektorer går hem efter 8 timmar, samt ta rast och paus.

Det här gör vi inte för att vara illojala mot arbetsgivaren eller elaka mot kollegor eller barn. Det här gör vi för att yrket ska bli hållbart! Vi behöver använda alla de vapen vi har till hands för att visa vilken orimlig arbetsmiljö vi har. Vi behöver aktivera våra lärarfack och ena dem i kampen för läraryrkets överlevnad.

Det är dags för #sluttid.

Alexander Skytte, Lärarupproret

Pernilla Wallgren, Lärarupproret

Linnea Lindquist, Skolledarupproret

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

ArbeteLärareSkolledare

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev