tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Det är inte SKR:s uppgift att försvara enskilda medlemmar

Om vi medlemmar ska fortsätta ha förtroende för SKR måste vi kunna lita på att både tjänstepersoner och politiker som uttalar sig i organisationens namn verkar oberoende – inte som megafoner för en enskild medlem eller för ett visst parti, skriver regionrådet i Region Sörmland Jacob Sandgren (S).

Publicerad: 4 mars 2021, 04:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sveriges Kommuner och Regioner tycks numera driva en politisk agenda, skriver Jacob Sandgren.

Foto: Henrik Montgomery/TT


Ämnen i artikeln:

SKRAnders KnapeVaccinationerTillit

Det är med växande oro jag ser tecken på att samarbetsorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) numera tycks driva en politisk agenda. Allt oftare skylls enskilda kommuners och regioners tillkortakommande på någon annan än huvudmännen själva. Vad är syftet bakom detta om inte politiskt?

SKR:s uppdrag är att stödja och bidra till att medlemmarnas verksamheter utvecklas. I det arbetet ingår att påverka i den riktning som ger störst nytta för medlemmarna. Samtidigt kan det inte innebära att man alltid försvarar enskilda medlemmar eller sektorn i stort. Även om mycket fungerar alldeles utmärkt vore det att ljuga om man sa att allt var perfekt.

Ett område som huvudsakligen fungerat bra – trots enorma påfrestningar – är arbetet som kommuner och regioner gjort under den pågående pandemin. Dock är det tydligt, som bland annat coronakommissionen och Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) visat, att också det funnits uppenbara brister i arbetet. Detsamma gäller regionernas planering inför och genomförandet av vaccinationer mot covid-19.

Att vissa regioner klarat av sitt vaccinationsuppdrag bättre än andra är ett faktum. Den som tvivlar kan gå in på Folkhälsomyndigheten.se och läsa statistiken för levererade och använda doser. Trots detta har SKR gång efter annan benhårt försvarat regionerna och i stället beskyllt staten för att inte leverera tillräckligt med vaccin. Det är ju inte det denna fråga handlar om.

Nyligen var det dags igen. Efter att energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman i Ekots lördagsintervju lyft problemet att vissa regioner inte fullt ut klarar av sitt vaccinationsuppdrag, skriver SKR:s ordförande Anders Knape (M) ett pressmeddelande där han både bortser från vad Ygeman sa i sak och de fakta som finns i frågan. Det här är bara ett exempel från det senaste året som tyder på att det är utifrån partipolitiska intressen – snarare än för alla medlemmars bästa – som ledande företrädare i SKR uttalar sig.

För mig som regionråd är måttet rågat. Jag uppmanar SKR:s styrelse att på sitt nästa sammanträde ta en diskussion om hur SKR ska återfå sitt förtroende som en samlande röst för alla kommuner och regioner. Det är naturligtvis av yttersta vikt att samtliga medlemmar – oavsett vilka partier som styr i kommunen/regionen – känner sig hemma i organisationen. Om vi medlemmar ska fortsätta ha förtroende för SKR måste vi kunna lita på att både tjänstepersoner och politiker som uttalar sig i organisationens namn verkar oberoende, inte som megafoner för en enskild medlem eller för ett visst parti.

Jacob Sandgren, regionråd (S) Region Sörmland

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev