tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det är fortfarande skillnad på metod och metod, Demoskop”

Det är känsligt att diskutera undersökningsmetodik i Sverige menar företrädare för Demoskop. Jag har svårt att se att så skulle vara fallet, möjligen är debatten inte mer utbredd av den anledningen att människor i gemen har ett begränsat intresse för frågan. Men när vi nu diskuterar metodologi finns det trots allt åtskilligt att säga om den ganska svepande och skeva bild som debattörerna ger, replikerar Enkätfabrikens Daniel Sturesson.

Publicerad: 2 december 2021, 12:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Vill vi bara titta på demografin så kan vi konstatera att Ozzy Osbourne och prins Charles är så gott som identiska. De är män, födda samma år, växte båda upp i England, de har båda en förmögenhet som är över genomsnittet och en publik yrkesroll, skriver Daniel Sturesson.

Foto: Henrik Montgomery/Chris Pizzello/TT, Pressbild


Ämnen i artikeln:

StatistikInternet

Demoskops Karin Nelsson och Anders Lindholm skriver många ord om problem med olika insamlingsmetoder. För att koka ner resonemanget till en mer kondenserad form är deras poäng att alla vedertagna metoder har problem så man kan lika gärna använda vilken urvalsgrund som helst bara man jobbar med representativiteten utifrån olika demografiska data. Det är ett argument som möjligen inte är helt utan poänger – det finns många utmaningar med deltagande i undersökningar – men skribenterna drar ur detta en slutsats som är både förenklad och problematisk. 

LÄS OCKSÅ URSPRUNGSARTIKELN: Demoskop: Därför behöver vi nya sätt att mäta vad svenskarna tycker
LÄS OCKSÅ REPLIKEN: Novus: Vi behöver inte uppfinna hjulet på nytt, Demoskop
LÄS OCKSÅ SLUTREPLIKEN: Demoskop: Det går inte ensidigt att fokusera på urvalsproblematiken
LÄS OCKSÅ SLUTREPLIKEN: Novus: I undersökningsbranschen måste vi ha integritet

Även om deltagandet i undersökningar minskar så går det fortsatt att få väldigt bra deltagande i mätningar med traditionella slumpmässiga urval, om man kombinerar insamlingsmetoder – papper och digitalt, postala utskick och digitala utskick kombinerat med smidiga och tillgängliga sätt att delta. Jag kan räkna upp en hel del exempel på detta, både från oss och duktiga konkurrenter. Man får jobba hårdare, vara mer kreativ och flexibel, men det går alltjämt. 

Det är dessutom så att det finns tydliga begränsningar för hur mycket man kan kompensera för ett urval som inte grundas på slumpmässighet genom att bygga representativitet utifrån demografiska data. Vill vi bara titta på demografin så kan vi konstatera att Ozzy Osbourne och prins Charles är så gott som identiska. De är män, födda samma år, växte båda upp i England, de har båda en förmögenhet som är över genomsnittet och en publik yrkesroll. Det är en fantastiskt stark matchning demografiskt sett men vi kan nog enas om att de inte är så lika ändå. 

Hur vet man att den grund man hämtar sitt urval ifrån innefattar såväl Ozzys som Charlesar? 

Vid ett slumpmässigt urval baserat på ett befolkningsregister har alla människor precis samma chans att komma med. Och i Sverige har vi väldigt välskötta och kompletta befolkningsregister. Så är inte alls fallet i samma utsträckning i USA, att luta sig för tungt åt metodforskning därifrån, som skribenterna verkar göra, blir därför inte helt relevant. 

Om vi i stället drar vårt urval ur en helt annan population – till exempel dem som ingår i en webbpanel – blir det oerhört viktigt att fundera över vilka risker det finns för att en systematik i vilka som ingår i vårt urvalsunderlag –- bortom det demografin kan avslöja. 

Just Demoskop är en aktör som i uppbyggnaden av sin webbpanel har en stor risk för sådana skevheter. Det är en självrekryterad panel, men inte bara det, det är en självrekryterad panel som du blir hänvisad till att gå med i när du läser opinionstexter i en kvällstidning. I dagens klick-samhälle är det framför allt frågor som upprör och engagerar som får många läsare – och det är de som upprörs och engageras som blir rekryteringsgrunden för Iniziopanelen som Demoskop driver.

Det betyder inte att självrekryterade paneler bör avfärdas, de kan fylla en funktion för flera sammanhang, och kvaliteten är större hos vissa panelleverantörer än andra. Men ska man verkligen veta vad medborgarna tycker i en viktig fråga är det solklart att risken att man hamnar snett är otroligt mycket mindre med ett slumpmässigt befolkningsurval än ett urval draget bland upprörda läsare hos Aftonbladet. 

Daniel Sturesson
Grundare av och delägare i Enkätfabriken, en av Sveriges största leverantörer av undersökningar åt offentlig sektor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

StatistikInternet

Dela artikeln:

Nyhetsbreven som ger dig bäst koll på samhället

Välj nyhetsbrev